Navigációs útvonal

A magánélet védelme a digitális korban - 05/11/2010

Számítógép és billentyűzet © EU

A Bizottság terveket dolgozott ki annak érdekében, hogy a fogyasztóknak nagyobb beleszólásuk legyen a személyes adatok összegyűjtésének és felhasználásának mikéntjébe.

Az internet és a globalizáció korában egyre nehezebb személyes adatainkat biztonságban tudnunk. Ma már naponta vásárolunk interneten és gyakran előfordul az is, hogy fényképeket vagy személyes információkat teszünk közzé közösségi oldalakon (pl. a Facebookon).

A személyes adatok védelmére vonatkozó hatályos EU-szabályozás a világon az egyik legszigorúbb, mégis modernizálásra szorul, hogy tükrözze a technológiai és életmódbeli változásokat. A Bizottság által kidolgozott új adatvédelmi stratégia Englishfrançais azt hivatott biztosítani, hogy az emberek legyenek tisztában azzal, mi lesz a vállalatoknak és a hatóságoknak benyújtott, illetve a közösségi oldalakon közzétett információk sorsa.

A személyes adatokat birtokló szerveknek (pl. internetszolgáltatóknak vagy keresőprogramoknak) meg kell adniuk, ki gyűjti be az adatokat és milyen célból.

A stratégia bevezeti a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jogot ("right to be forgotten"), amely értelmében mindenki kérheti személyes adatainak teljes törlését, ha már nincs rájuk szükség.

Jelenleg csak a távközlési vállalatoknak kötelező értesíteniük a fogyasztókat, ha személyes adataikhoz valaki illetéktelenül hozzáfért. A stratégia ezt a tájékoztatási kötelezettséget más ágazatokra (pl. a pénzügyi ágazatra) is kiterjesztené.

A Bizottság azt is el szeretné érni, hogy a vállalatok csak akkor adhassanak át személyes adatokat nem uniós országba, ha olyan országról van szó, ahol az adatok hasonló szintű védelmet élveznek.

Védelemben részesülnének emellett a rendőrség és a bűnüldöző hatóságok birtokában lévő információk is. A Bizottság támogatni kívánja az adatvédelmi szabályok kidolgozásáért felelős tagállami hatóságok munkáját, és arra bíztatja őket, hogy a visszaélések elkerülése érdekében működjenek szorosan együtt.

A stratégia szerint szükség van arra is, hogy a tagállami hatóságok EU-szerte közös megközelítést alkalmazzanak, mert jelenleg a hatályos jogszabályok végrehajtása nem egységes. Ebből kifolyólag nem egyértelmű, hogy mely szabály mely körülmények között alkalmazandó, ez pedig olykor a jogszerű információáramlás hátráltatásával akadályozhatja az üzleti tevékenységet. A felülvizsgált jogszabály hatálybalépése után a multinacionális vállalatoknak csak egy szabályrendszerrel lesz dolguk.

A stratégiáról Ön is véleményt mondhat English ! 2011. január 15-ig várjuk az észrevételeket, amelyeket a 2011-es jogszabályjavaslat kidolgozása során figyelembe veszünk.

További információk az adatvédelemről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek