Навигационна пътека

Защита на личния живот в цифровата епоха - 05/11/2010

Компютър и клавиатура © ЕС

Планове за предоставяне на потребителите на по-голям контрол върху събирането и използването на техните лични данни.

В епохата на интернет и глобализацията е все по-трудно човек да запази поверителността на личните си данни. Онлайн пазаруването и споделянето на снимки и информация в социални мрежи като Facebook са се превърнали в част от нашето ежедневие.

Въпреки че съществуващите правила на ЕС за защита на личните данни са сред най-строгите в света, необходимо е те да бъдат актуализирани, за да се отразят промените в технологиите и начина ни на живот. Нова стратегия за защита на данните Englishfrançais има за цел да се гарантира, че хората са наясно какво се случва с информацията, която те споделят с компании, публични органи и сайтове на социални мрежи.

Фирмите, съхраняващи лични данни, като доставчици на интернет или услуги за търсене, ще трябва да посочват кой събира данните и с каква цел.

Със стратегията ще се въведе концепцията за "правото да бъдеш забравен" - да поискате вашите данни да бъдат напълно изтрити, след като са изпълнили първоначалното си предназначение.

В момента само телекомуникационните компании са длъжни да информират клиентите си, ако някой осъществи незаконен достъп до техните лични данни. Чрез стратегията това изискване ще обхване и други сектори, като например финансовия.

Компаниите ще могат да изпращат лична информация извън ЕС само ако получателят е в страна, осигуряваща сходно равнище на защита на данните.

Личните данни, съхранявани от полицията и органите на наказателното правосъдие, също ще бъдат защитени. Националните органи за защита на данните ще бъдат подсилени и насърчавани да работят в по-тясно сътрудничество за предотвратяване на злоупотребите.

Чрез стратегията също така се цели утвърждаването на общ подход в ЕС. Тъй като държавите не прилагат настоящите правила последователно, не е ясно при кои обстоятелства кой закон се прилага. Това може да бъде препятствие за осъществяване на бизнес дейност, когато забавя законния поток от информация. При ревизираното законодателство мултинационалните компании ще трябва да се съобразяват само с един набор от правила.

До 15-и януари можете да споделите мнението си English за стратегията. Коментарите ще бъдат взети предвид при изготвянето на законодателното предложение през 2011 г.

Повече за защитата на данните English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки