Cale de navigare

Consacrarea drepturilor fundamentale în UE - 19/10/2010

Statuie înfăţişând o femeie care ţine în mână balanţa justiţiei, în faţa drapelului UE © CE

UE elaborează o strategie pentru a se asigura că toate statele membre respectă Carta drepturilor fundamentale, care se referă la drepturile civile, economice şi sociale şi la drepturile omului.

Carta danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisGaeilgeitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska se bazează pe drepturile universale înscrise în tradiţia constituţională şi juridică a statelor membre, în jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie, în Convenţia europeană a drepturilor omului şi în alte acorduri internaţionale în domeniu.

Temele pe care le abordează ne privesc pe toţi: demnitatea, justiţia, libertatea şi egalitatea. Pe lângă drepturile clasice, printre care egalitatea dintre femei şi bărbaţi şi protecţia copilului, sunt incluse şi idealuri moderne, cum sunt protecţia datelor şi bioetica sau transparenţa administraţiei publice.

Strategia Englishfrançais Comisiei este menită să asigure respectarea Cartei în aplicarea legislaţiei UE. Ţările care nu se conformează vor putea fi sancţionate.

Factorii de decizie din UE vor avea la dispoziţie o listă de verificare a modului în care legislaţia propusă ar putea afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Vor fi întocmite rapoarte anuale menite să evalueze punerea în aplicare a strategiei şi măsura în care sunt respectate prevederile Cartei. Ele se vor baza pe informaţiile furnizate de ONG-uri, instituţiile de apărare a drepturilor omului, instituţiile UE, tribunale şi autorităţile naţionale. Primul raport va fi prezentat în primăvara lui 2011.

Un alt element esenţial al strategiei constă în a oferi oamenilor obişnuiţi posibilitatea de a-şi înţelege mai bine drepturile şi de a şti cui se pot adresa pentru a primi ajutor. Noul site de internet "e-Justice" va constitui un prim reper pentru cetăţenii care doresc să adreseze plângeri pentru nerespectarea drepturilor care le revin în baza legislaţiei UE.

Principalul obiectiv al strategiei este acela de a crea, prin intermediul legislaţiei UE, o cultură a drepturilor fundamentale comună tuturor statelor membre.

Originile Cartei datează din anul 2000, însă conţinutul său a dobândit forţă juridică obligatorie în decembrie 2009, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Mai multe despre drepturile care vă revin conform legislaţiei europene DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile