Navigációs útvonal

Az EU alapvető jogainak védelme - 19/10/2010

Az igazság mérlegét tartó női alak szobra, háttérben az uniós zászló © EU

A Bizottság stratégiát dolgozott ki az EU Alapjogi Chartájának érvényesítéséről. Az egyetemes személyes, polgári, politikai, gazdasági és társadalmi jogokról szóló dokumentumot az EU valamennyi országának alkalmaznia kell.

Az Alapjogi Charta danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisGaeilgeitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska azokra az egyetemes jogokra épül, amelyeket a tagállamok alkotmányos és jogi hagyományaikban, az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatában és az emberi jogok európai egyezményében fogalmaztak meg, valamint amelyeket egyéb nemzetközi alapjogi szervezetek annak tekintenek.

Olyan mindannyiunkat érintő jogokról van szó, mint a méltóság, az igazság, a szabadság és az egyenlőség. A charta a hagyományos jogokon kívül (pl. nemek közötti egyenlőség, a nők és a gyerekek védelme) olyan modern eszméket is felölel, mint például az adatvédelem, a bioetika és az átlátható közigazgatáshoz való jog.

A Bizottság új stratégiát Englishfrançais dolgozott ki annak érdekében, hogy az EU tagállamai vegyék figyelembe a chartát az uniós jogszabályok alkalmazásakor. Amennyiben egy ország ezt elmulasztja, a Bizottság jogi lépéseket tehet ellene.

Az uniós politikai döntéshozók ma már olyan szabványosított listával rendelkeznek, amely révén értékelni tudják, hogy egy javasolt jogszabály milyen hatással lenne az állampolgárok alapvető jogaira.

A stratégia megvalósításáról éves jelentések készülnek, amelyek azt is nyomon követik, hogyan szereznek érvényt az országok az EU alapjogi dokumentumának. Ezek a jelentések a civil szervezetektől, alapjogi ügynökségektől, uniós intézményektől, bíróságoktól és tagállami hatóságoktól származó információkra fognak épülni. Az első jelentésnek 2011 tavaszára kell elkészülnie.

A stratégia másik fontos célkitűzése, hogy az EU tájékoztassa az állampolgárokat arról, milyen jogaik vannak és hová fordulhatnak segítségért. Az EU egy új weboldal, az Európai igazságügyi portál formájában első ízben hozott létre fórumot olyan személyek számára, akik panaszt kívánnak tenni az őket megillető uniós jogokkal kapcsolatban.

A stratégia a közös alapvető jogok uniós érvényesítésének kultúráját hivatott megteremteni és azt kívánja elérni, hogy az összes uniós ország fogadja el ezt a szemléletet.

A chartát 2000-ben írták alá, de tartalma csak 2009 decemberében, a Lisszaboni Szerződés hatálybalépésekor vált jogilag kötelező érvényűvé.

További információk az uniós jogszabályok által biztosított jogokról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek