Sökväg

Människohandel - vår tids slaveri - 18/10/2010

Händer bundna med ett rep © iStock/Juanmonino

Effektiva åtgärder mot människohandel är fortfarande ett avlägset mål. Det behövs en samordnad EU-insats för att straffa förövarna och skydda offren.

Människohandeln är ett växande problem både i EU och övriga världen. EU:s utvidgning österut och färre inre gränskontroller har lett till en ökad människohandel både inom EU och till EU från andra länder. Det visar Europols rapport English från 2009.

Offren för människohandeln - främst kvinnor och barn - tvingas till prostitution eller tvångsarbete. Barn utnyttjas också som tiggare eller ficktjuvar.

Organiserade brottslingar tjänar varje år mångmiljonbelopp på människohandeln. Man räknar med att hundratusentals personer smugglas till eller inom EU varje år.

Förebyggande åtgärder, hårdare straff för människohandlarna och stöd till offren är de centrala punkterna i en EU-strategi mot denna moderna form av slaveri.

I samband med den fjärde europeiska dagen mot människohandel hålls en konferens DeutschEnglishfrançaisNederlands i Bryssel den 18-19 oktober om hur man ska uppnå målen. Konferensen är också ett sätt att uppmärksamma ett brott som är svårt att bekämpa. Offren är ofta rädda för att bryta sig loss eller vittna i domstol.

Med sin strategi vill kommissionen trappa upp kampen mot människohandel. Målet är ett bättre samarbete mellan EU-ländernas polismyndigheter och domstolar. Ländernas lagstiftning och domar ska också blir mer enhetliga.

EU-medborgare ska kunna åtalas för brott som de begår i andra länder. Det ska också bli straffbart att utnyttja tjänster som utförs av offer för människohandel.

Offren för människohandel ska få bättre skydd, stöd och rättshjälp. EU-länderna kan redan utfärda tillfälliga uppehållstillstånd för offren så länge som utredningen pågår, i utbyte mot att de samarbetar med polisen, men i praktiken görs det inte särskilt ofta.

EU har också anslagit särskilda medel till internationella insatser. Genom att samarbeta med andra länder vill EU försöka få stopp på människohandeln vid källan.

EU:s insatser mot människohandel English

EU:s internationella insatser mot människohandel English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar