Navigacijska pot

Moderna oblika suženjstva: trgovina z ljudmi - 18/10/2010

Roke, zvezane z vrvjo © iStock/Juanmonino

Učinkovito zatiranje trgovine z ljudmi je še vedno neizpolnjen cilj. Pregon kriminalcev in zaščita žrtev sta možna samo z usklajenim ukrepanjem na ravni EU.

Obseg trgovanja z ljudmi narašča v Evropski uniji in v svetu. Iz poročila Europola English za leto 2009 je razvidno, da se je s širitvijo Evropske unije na vzhod in sprostitvijo nadzora na notranjih mejah povečal obseg trgovanja med državami znotraj EU in iz držav zunaj EU v Evropsko unijo.

Žrtve trgovine z ljudmi so največkrat ženske in otroci. Večinoma končajo v prostituciji in prisilnem delu, otroke izkoriščajo tudi za beračenje in nezakonite dejavnosti, denimo tatvine.

Trgovina z ljudmi je več milijonov evrov vreden posel v rokah organiziranih kriminalnih združb. Po ocenah prodajo vsako leto v Evropsko unijo ali znotraj nje več sto tisoč ljudi.

Evropska komisija se zavzema za skupni pristop EU pri zatiranju te moderne oblike suženjstva in postavlja v ospredje preprečevanje trgovine, pregon storilcev in zaščito žrtev.

V sklopu četrtega evropskega dneva boja proti trgovini z ljudmi bo 18. in 19. oktobra v Bruslju konferenca DeutschEnglishfrançaisNederlands , na kateri bodo spregovorili o uspešnosti boja in opozorili na kriminalno dejavnost, ki jo je težko preganjati, saj so žrtve največkrat preveč prestrašene, da bi pobegnile iz suženjstva ali pričale na sodišču.

Skupen pristop EU pri preprečevanju trgovine znotraj meja EU bi pomenil boljše policijsko in pravosodno sodelovanje med državami EU ter doslednejše predpise in kazni.

Državljanom EU bo mogoče soditi tudi za kaznive dejavnosti, ki jih zakrivijo v tujini. Kaznovani bodo tudi uporabniki storitev žrtev trgovine.

Žrtve bodo uživale boljšo zaščito, pravno pomoč in podporo. Države EU lahko žrtvam, ki sodelujejo z organi pregona, že zdaj izdajo dovoljenje za bivanje za čas preiskave in obravnave, vendar se ta praksa premalo uporablja.

Evropska unija ukrepa tudi v mednarodnem merilu. V sodelovanju z drugimi državami si prizadeva zatreti trgovino z ljudmi v državah izvora in finančno podpira boj proti trgovini.

Več o ukrepih EU proti trgovini z ljudmi English

Več o mednarodnih ukrepih English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave