Kruimelpad

Mensenhandel: moderne slavernij - 18/10/2010

Gebonden handen © iStock/Juanmonino

In de strijd tegen de mensenhandel is nog een hele weg af te leggen. Daarom moeten we op EU-niveau samenwerken om de daders te vervolgen en de slachtoffers te beschermen.

De mensenhandel neemt in de EU en de hele wereld toe. Door de uitbreiding van de EU naar het oosten en de versoepeling van de interne grenscontroles worden nu meer mensen de EU binnengesmokkeld of binnen de EU verhandeld, zo blijkt uit een Europol-verslag English van 2009.

De slachtoffers zijn meestal vrouwen en kinderen, die tot prostitutie of slavenarbeid worden gedwongen. Kinderen worden ook verkocht om ze in te zetten als bedelaars of zakkenrollers of voor allerlei illegale activiteiten.

Netwerken van georganiseerde bendes verdienen miljoenen euro's aan de mensenhandel. Geschat wordt dat er in de EU jaarlijks honderduizenden mensen het slachtoffer van mensenhandel worden.

De EU wil deze moderne vorm van slavernij bestrijden door de daders te vervolgen en de slachtoffers te helpen.

Op 18 oktober, de Dag tegen de mensenhandel, begint in Brussel een conferentie over de bijzonder moeilijke strijd tegen deze vorm van misdaad. Een probleem is dat de daders vaak vrijuit gaan omdat de slachtoffers teveel angst hebben om te vluchten of te getuigen voor de rechtbank.

De Commissie stelt nu voor nauwer samen te werken, zowel binnen de EU als daarbuiten. Binnen de EU moeten politie, justitie, wetgeving en strafuitvoering in de verschillende landen beter op elkaar worden afgestemd.

Daders uit EU-landen zullen vervolgd worden, zelfs als zij misdrijven in het buitenland plegen. Ook wie gebruik maakt van de diensten van slachtoffers van mensenhandel, maakt zich strafbaar.

Slachtoffers moeten beter worden beschermd, onder meer door rechtsbijstand. De EU-landen kunnen nu al verblijfsvergunningen voor de duur van een rechtsprocedure verlenen als slachtoffers samenwerken met justitie, maar dit wordt nog niet vaak gedaan.

De EU gaat ook op internationaal niveau in het offensief. Zij trekt geld uit om landen buiten de EU te helpen bij het bestrijden van mensenhandel aan de bron.

Meer over de EU-aanpak van de mensenhandel English

Meer over internationale maatregelen English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links