Navigációs útvonal

Modern rabszolgaság: az emberkereskedelem rémtettei - 18/10/2010

Kötéllel megbéklyózott kezek © iStock/Juanmonino

Az emberkereskedelemmel szembeni eredményes fellépés továbbra is megoldandó feladat. Összehangolt uniós intézkedésekre van szükség a bűnelkövetők felelősségre vonása és az áldozatok védelme érdekében.

Az Unióban és világszinten is egyre terjed az emberkereskedelem. Egy 2009. évi Europol jelentés English szerint az EU keleti bővítései és a belső határellenőrzések enyhítése nyomán nőtt mind az EU országaiból történő, mind az uniós országokba irányuló emberkereskedelem.

E bűncselekmény áldozatai leggyakrabban a nők és a gyermekek, akiket kényszermunka vagy szexuális kizsákmányolás céljából szállítanak egyik országból a másikba. A gyermekeket emellett koldulásra vagy illegális tevékenységekre, például kis perértékű lopásra is kényszerítik.

A túlnyomórészt bűnszervezetek hálózatai által működtetett emberkereskedelem során több millió eurós összegek vándorolnak át az elkövetők kezén. A becslések szerint évente több százezer ember esik az Unióból kiinduló vagy Európába irányuló emberkereskedelem áldozatául.

A modern rabszolgaság e formájával szembeni közös uniós küzdelem középpontjában a megelőzés, az elkövetők felelősségre vonása és az áldozatok támogatása áll.

Az Emberkereskedelem Elleni Küzdelem Európai Napja keretében október 18-án és 19-én egy konferenciára DeutschEnglishfrançaisNederlands kerül sor Brüsszelben, amelyen a kitűzött célok elérésének mikéntjéről lesz szó, azonban hangsúlyt kap az a tény is, hogy nehezen leküzhető bűncselekményről van szó. Az áldozatok gyakran túlságosan félnek ahhoz, hogy megszökjenek vagy bíróság előtt tanúskodjanak.

Az emberkereskedelem elleni küzdelem fokozására a Bizottság közös, határokon átívelő megközelítésmódra tesz javaslatot, az Unión belül és a nemzetközi színtéren is. Az Unión belül a javaslat megvalósulása esetén javul a tagállamok között a rendőrségeik és a bíróságaik által folytatott együttműködés, és következetesebbé válik a szabályozás és az ítélkezés.

A javaslatnak megfelelően az uniós polgárokat akkor is vád alá helyeznék, ha a bűncselekményt külföldön követték el. Emellett sor kerülne az emberkereskedelem áldozatai által nyújtott szolgáltatásokat igénybe vevő emberek büntetésére is.

Az áldozatok megfelelőbb védelmére, számukra jogi és más jellegű segítség nyújtására is irányul a javaslat. Elmellett az uniós országoknak lehetőségük nyílik arra is, hogy az eljárás hosszúságára tekintettel - a nyomozókkal való együttműködésért cserébe - tartózkodási engedélyt állítsanak ki az áldozatoknak; azonban még nem széles körben elterjedt gyakorlatról van szó.

Az Unió lépéseket tesz a nemzetközi színtéren is. A más országokkal történő együttműködés arra hivatott, hogy a forrásországokban állja útját az emberkeresdelemnek, az uniós források pedig a megelőzében segítenek.

Az emberkereskedelem elleni uniós harcról bővebben English

A nemzetközi intézkedésekről bővebben English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek