Navigointipolku

Ihmiskauppa on uuden ajan orjuutta - 18/10/2010

Köydellä sidotut kädet © iStock/Juanmonino

Ihmiskauppaa on vaikea saada kuriin. EU tarvitsee yhteisen suunnitelman sen torjumiseksi, rikollisten rankaisemiseksi ja uhrien suojelemiseksi.

Ihmiskauppa lisääntyy EU:ssa ja koko maailmassa. EU:n itälaajentuminen ja sisäisten rajatarkastusten höllentäminen ovat lisänneet laitonta maahantuloa sekä muista EU-maista että EU:n ulkopuolisista maista, todetaan Europolin raportissa English vuodelta 2009.

Ihmiskaupan tyypillisimpiä uhreja ovat naiset ja lapset, joita tuodaan maahan ja pakotetaan prostituutioon tai pimeään työhön. Lapsia käytetään hyväksi myös esimerkiksi kerjäämisessä ja taskuvarkaina.

Ihmiskauppa on miljoonaluokan liiketoimintaa, jotka taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta. Arviot EU:n sisäisen ja EU:hun suuntautuvan ihmiskaupan uhreista liikkuvat sadoissatuhansissa vuosittain.

EU on laatinut yhteisen lähestymistavan nykyajan orjakaupan torjuntaan. Strategialla pyritään torjumaan ihmiskauppa, toimittamaan rikolliset oikeuden eteen ja auttamaan uhreja.

Ihmiskaupan vastaisen eurooppalaisen teemapäivän yhteydessä järjestetään Brysselissä 18.-19.2010 konferenssi DeutschEnglishfrançaisNederlands , jossa pohditaan keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Ihmiskaupan torjuntaa vaikeuttaa myös se, että uhrit eivät useinkaan uskalla puhua tai todistaa oikeudessa.

Euroopan komissio ehdottaa ongelman ratkaisemiseksi yhteistä toimintamallia niin EU:n sisälle kuin maailmanlaajuisestikin. Tämä parantaisi EU-maiden poliisi- ja oikeudellista yhteistyötä ja yhdenmukaistaisi lainsäädäntöä ja rangaistuksia.

EU-kansalaiset joutuisivat syytteeseen myös ulkomailla tekemistään rikoksista. Ihmiskaupan uhrien hyväksikäyttäjiä rangaistaisiin niin ikään.

Uhrien suojelua sekä oikeudellista ja muuta apua on tarkoitus parantaa. EU-maat voivat myös kytkeä oleskelulupien pituuden oikeuskäsittelyn pituuteen, jos uhrit tekevät yhteistyötä tutkijoiden kanssa, mutta tätä menettelyä on toistaiseksi käytetty harvoin.

EU aikoo aktivoitua myös kansainvälisellä tasolla. Yhteistyössä muiden maiden kanssa ihmiskauppa pyritään pysäyttämään jo sen lähteellä, ja EU rahoittaa ihmiskaupan ehkäisemistä.

Lisää tietoa EU:n toiminnasta ihmiskaupan torjumiseksi English

Lisää tietoa kansainvälisistä toimista English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä