Sti

Moderne slaveri - menneskehandlens rædsler - 18/10/2010

Hænder bundet med et reb © iStock/Juanmonino

Vi har stadig ikke fundet et effektivt modtræk til menneskehandel. EU må stå sammen om at bekæmpe menneskesmuglere og beskytte deres ofre.

Menneskehandel er en forbrydelse i vækst både i EU og resten af verden. Det skyldes bl.a. EU's udvidelse mod øst og den mindre kontrol ved de indre grænser, siger Europol i en rapport English fra 2009. Væksten gælder både antallet af mennesker, der smugles ind i EU og mellem to EU-lande.

Især kvinder og børn er ofre for menneskehandel og presses ofte ud i prostitution og tvangsarbejde. Børn udnyttes desuden som tiggere eller lommetyve og lignende ulovlige aktiviteter.

Menneskehandel er en lukrativ forbrydelse. Der er mange millioner af euro at tjene for de kriminelle netværk, der for det meste står bag. Man skønner, at flere hundredtusinde personer hvert år smugles ind i EU eller mellem to EU-lande.

EU går nu sammen om at bekæmpe denne moderne form for slaveri. Indsatsen er centreret om at forebygge menneskehandel, retsforfølge forbryderne og hjælpe ofrene.

EU markerer denne fjerde årlige dag for bekæmpelse af menneskehandel med en konference DeutschEnglishfrançaisNederlands i Bruxelles den 18.-19. oktober. Her vil deltagerne stille skarpt på den vanskelige kamp mod menneskehandel og drøfte, hvordan man bedst griber det an. Ofrene er ofte for bange til at bryde fri og vidne i retten.

Kommissionen vil optrappe kampen mod menneskehandel ved hjælp af en fælles, grænseoverskridende indsats både i EU og internationalt. EU-landenes politi og retsvæsener skal arbejde bedre sammen, og deres lovregler og strafferammer skal være mere ensartede.

EU-borgere vil blive retsforfulgt, selv om de begår forbrydelser i udlandet. Og hvis man køber tjenester af ofre for menneskehandel, skal man også kunne straffes.

Ofrene selv vil få bedre beskyttelse, retshjælp og anden støtte. EU-landene kan også udstede opholdstilladelser til ofre, der samarbejder med politiet, under hele sagsbehandlingen, men det er stadig ikke almindelig praksis.

EU sætter også ind på den internationale front, bl.a. ved at samarbejde med andre lande om at standse menneskehandlen ved kilden og støtte forebyggelsesarbejdet.

Mere om EU's indsats mod menneskehandel English

Mere om internationale initiativer English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links