Навигационна пътека

Съвременно робство - ужасите на трафика - 18/10/2010

Ръце, овързани с въже © iStock/Juanmonino

Ефективната борба с трафика на хора остава далечна цел. Нужни са съгласувани действия на ЕС, за да можем наистина да противодействаме на престъпниците и да осигурим закрила на жертвите.

Трафикът на хора се разраства както в ЕС, така и по света. Разширяването на ЕС на изток и по-слабият контрол по вътрешните граници са довели до увеличаване на трафика между страните от ЕС и между ЕС и страните извън него, сочи доклад на Европол English от 2009 г.

Основните жертви на трафика на хора - жените и децата - биват прекарвани през границите най-често с цел принудителна проституция или труд. Децата биват експлоатирани също като просяци или като крадци на дребно.

Трафикът на хора е мултимилионен бизнес, ръководен предимно от организирани престъпни мрежи. Броят на нелегално транспортираните хора към ЕС или в него се изчислява на стотици хиляди на година.

В основата на подхода на ЕС за борба с тази съвременна форма на робство е предотвратяването на трафика на хора, съдебното преследване на престъпниците и осигуряването на помощ за пострадалите.

По случай четвъртия Европейски ден за борба с трафика на хора на 18 и 19 октомври в Брюксел се организира конференция DeutschEnglishfrançaisNederlands , на която ще бъдат обсъдени начините за постигане на тези цели. Борбата с този вид престъпна дейност е допълнително усложнена от факта, че пострадалите често са твърде уплашени, за да избягат или да свидетелстват в съда.

За засилване на борбата Комисията предлага общ, трансграничен подход, както във вътрешен, така и в международен план. В рамките на ЕС това ще доведе до по-добро полицейско и съдебно сътрудничество между страните членки, както и до по-последователни закони и присъди.

Гражданите на ЕС ще бъдат преследвани, дори ако са извършили престъпления в чужбина. Ще бъдат наказвани и тези, които използват услугите на жертви на трафика на хора.

Жертвите от своя страна ще получават по-добра закрила и правна помощ. Страните от ЕС могат да издават разрешителни за престой за периода на съдебната процедура в замяна на съдействие със следователите от страна на пострадалите, но тази практика все още не се използва често.

ЕС предприема действия и на международно равнище. Сътрудничеството с други страни цели пресичане на трафика в зародиш. Достъпни са и средства на ЕС за тази цел.

Повече за действията на ЕС за борба с трафика на хора English

Повече за международните мерки English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки