Kruimelpad

Verklaring van rechten voor verdachten - 22/07/2010

Vrouwe Justitia met de EU-vlag op de achtergrond © EC

De Europese Commissie wil EU-landen verplichten gearresteerde verdachten schriftelijk op de hoogte te stellen van hun rechten. Eerder kregen verdachten al het recht vertalingen en een tolk.

De EU wil Europese normen voor strafrechtelijke procedures invoeren. Daarom stelt zij deze week nieuwe wetgeving English die verdachten bij hun arrestatie recht geeft op een duidelijke opsomming van hun rechten in gewone taal, met een vertaling als die nodig is.

In twaalf EU-landen bestaan al dergelijke verklaringen van rechten. In andere landen gaat alles mondeling of in juridisch jargon. In veel landen wordt de informatie pas gegeven als de verdachte erom vraagt.

Het wetsontwerp bevat een modeltekst in 22 EU-talen, maar ieder land mag daarvan afwijken.

Volgens Viviane Reding, EU-commissaris voor justitie, is dankzij deze regeling iedereen, overal in de EU, op de hoogte van zijn rechten. Een zorg minder voor Europeanen die in een ander land verblijven.

Iedere dag steken honderdduizenden EU-burgers de grens over. 47% van de Duitsers, 34% van de Britten en 16% van de Italianen gaan op vakantie in een ander EU-land.

De voorgestelde regeling is maar een van de stappen bij de invoering van EU-normen voor strafrechtelijke procedures.

In de EU worden jaarlijks ruim 8 miljoen strafprocedures gevoerd. De rechten van verdachten worden in algemene termen beschreven in de EU-verdragen, maar tot nog toe kon elk land die vrij invullen.

De EU wil in de komende jaren hierover een uitvoerige wetgeving ontwikkelen. Sinds het Verdrag van Lissabon kan de EU immers maatregelen nemen om de individuele rechten te bevorderen en te versterken.

Eerder dit jaar was al voorgesteld om verdachten recht te geven op vertalingen en een tolk. De wetgeving hierover is bijna rond.

Voor volgend jaar is wetgeving gepland over het recht op een advocaat en op contact met verwanten, werkgever en consulaat.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links