Навигационна пътека

Декларация за правата на заподозрените в престъпление - 22/07/2010

Статуя на жена, държаща везни на правосъдието, на фона на знамето на ЕС © ЕС

Комисията представя директива, изискваща от страните от ЕС при арест да информират писмено лицата, заподозрени в извършването на престъпление, за техните права. Предложението идва след неотдавнашен проектозакон, с който на заподозрените се дава право на преводачески услуги.

Съгласно предложения тази седмица проект на директива English , част от усилията за създаване на общоевропейски стандарти за наказателните производства, декларацията ще трябва да е написана на достъпен език и, ако е необходимо, да бъде преведена.

Дванайсет страни от ЕС вече използват подобни декларации за правата. Други само предоставят в писмена или устна форма информация, която може да е трудноразбираема за хората, които не са правни специалисти. Много държави не предоставят такава информация, освен ако заподозреният не я поиска.

Предложението включва примерна декларация на 22 езика на ЕС, но отделните страни са свободни сами да изберат точната формулировка.

Комисарят по правосъдие Вивиан Рединг счита, че законът ще гарантира, че "всеки навсякъде в ЕС ще бъде осведомяван за правата си." В частност той ще даде допълнително спокойствие на европейците, когато пътуват в чужбина.

Всеки ден стотици хиляди граждани на ЕС пресичат националните граници. Около 47 % от немците, 34 % от британците и 16 % от италианците почиват в други страни от ЕС.

Проектозаконът е втората стъпка от планирана поредица от предложения, с които се цели създаването на общи стандарти на ЕС за наказателните производства.

Всяка година в Съюза се водят над 8 милиона наказателни дела. В договорите за ЕС е посочено какви права имат заподозрените в извършването на престъпление, но досега страните сами решаваха как да ги прилагат.

През следващите няколко години ЕС планира да създаде всеобхватно законодателство, упражнявайки новите си права съгласно Договора от Лисабон. Като резултат от подписването на Договора, ЕС вече може да приема мерки за подобряване и укрепване на правата на личността.

По-рано тази година Комисията предложи закон, с който държавите от ЕС се задължават да осигуряват писмени и устни преводачески услуги на хората, заподозрени в извършването на престъпление. Очаква се скоро той да бъде приет.

Две предстоящи предложения, които ще бъдат разгледани през следващата година, се отнасят до правото на адвокат и правото на общуване с роднини, работодатели и консулски служители.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки