Navigacijska pot

Evropski novinarji o diskriminaciji - 29/04/2010

Logotip novinarske nagrade © EU

Vsakoletna novinarska nagrada za prispevke o diskriminaciji v Evropi

Približno 16 % evropskih državljanov je v nedavni anketi DeutschEnglishfrançais izjavilo, da so bili v preteklem letu vsaj enkrat žrtve diskriminacije. Rezultati ankete so pokazali, da je diskriminacija splošen pojav in ni omejena samo na manjšinske skupine.

Zakonodaja Evropske unije prepoveduje diskriminacijo, prvi predpisi o enakosti med spoloma pa segajo v leto 1957. Leta 2000 je EU sprejela pomembne zakone proti diskriminaciji na delovnem mestu na podlagi rase, narodnosti, vere, invalidnosti, starosti ali spolne usmerjenosti. Prepovedano je razlikovanje na podlagi rasne in etnične pripadnosti na področjih izobraževanja, socialne varnosti, zdravstvenega varstva in dostopa do blaga in storitev, vključno z nastanitvijo.

Da pa bi bilo izvajanje zakonov učinkovito, morajo državljani poznati in uveljavljati svoje pravice. Pri tem lahko pomagajo mediji, zato EU vsako leto nagradi najboljše novinarske prispevke s tega področja.

Že šesto leto zapored so novinarji iz vse Unije poslali svoje prispevke o diskriminaciji žiriji v svoji državi. Članki so morali biti objavljeni v časopisih, revijah ali na spletu. Nacionalne žirije so izbrale najboljše prispevke, o končnem zmagovalcu pa je odločala neodvisna žirija medijskih strokovnjakov. Zmagovalce za leto 2009 English je danes razglasila komisarka za pravosodje Viviane Reding in hkrati oznanila začetek letošnjega natečaja.

Leto 2010 je evropsko leto boja proti revščini, zato je bila letos podeljena posebna nagrada za najboljši prispevek o tem, kako lahko diskriminacija vodi v revščino.

Novinarska nagrada je samo ena od dejavnosti v sklopu protidiskriminacijske kampanje, ki spodbuja partnerstva in izmenjavo informacij po vsej EU. Od začetka kampanje leta 2003 se je zvrstilo več natečajev za najboljši plakat in fotografijo ter športnih dogodkov in konferenc. Kampanja uporablja različne metode, vendar ima enoten cilj: spodbujati razpravo o diskriminaciji in o tem, kako sta enakopravnost in različnost koristna za vse.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave