Navigációs útvonal

Reflektorfényben a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem - 29/04/2010

A díj logója © EU

Az EU minden évben meghirdeti a diszkrimináció problémájával foglalkozó újságírói tevékenységet elismerő Újságírói Díjat.

Egy közelmúltban készített uniós felmérés DeutschEnglishfrançais szerint az európaiak körülbelül 16%-a véli úgy, hogy az elmúlt évben legalább egyszer hátrányos megkülönböztetés érte. A közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a diszkrimináció széles körben elterjedt jelenség, és nem kizárólag a kisebbségi csoportokat érinti.

Az EU átfogó jogalkotó munkával küzd a megkülönböztetés ellen. A nemek közötti esélyegyenlőség témájában az első jogszabály 1957-ben látott napvilágot. 2000-ben az Unió fontos jogszabályokat fogadott el a faji és etnikai hovatartozáson, valláson, fogyatékosságon, életkoron és szexuális irányultságon alapuló munkahelyi diszkrimináció ellen. Az EU emellett betiltotta a faji és etnikai alapú megkülönböztetést az oktatás, a szociális védelem, az egészségügy, valamint az árukhoz és szolgáltatásokhoz (ideértve a lakhatáshoz) történő hozzáférés területén is.

Ám a jog csak akkor tud hatékony védelmet biztosítani, ha az állampolgárok ismerik és érvényt is szereznek neki. Ennek tudatosításában fontos szerepet játszhat a média - az újságírói díjat az EU azoknak ítéli oda, akik ilyen felvilágosító munkát végeznek.

Az Unióban dolgozó újságírók idén is pályázhattak a hatodik évébe lépő újságíró díjra. Ehhez válogatást kellett benyújtaniuk cikkeikből a tagállamukban működő zsűrinek. Olyan cikkekkel lehetett pályázni, amelyek megjelentek újságokban, folyóiratokban vagy az online sajtóban. Valamennyi tagállami zsűri kiválasztotta a legjobb cikket, majd a végső döntést a médiaszakértőkből és más szakemberekből álló független döntőbizottság hozta meg. Az idei díjat Viviane Reding, a jogérvényesülésért felelős biztos hirdette meg, aki a mai napon nyilvánosságra hozta a nyertesek English nevét.

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve (2010) alkalmából az idei különdíjat az EU annak az újságírónak ítélte oda, aki a legkifejezőbben illusztrálta a nehéz anyagi helyzet és a hátrányos megkülönböztetés közötti kapcsolatot.

Az újságírói díj csupán egyike a 2003-ban indított és jelenleg is tartó diszkriminációellenes kampány részeként szervezett tevékenységeknek. A kampány partnerségek kialakulását és az információcserét hivatott előmozdítani Unió-szerte. A kezdeményezés keretében az elmúlt években poszter- és fotópályázatokra, sporteseményekre és konferenciákra került sor. Noha a kampány sokfajta módszert alkalmaz, a cél ugyanaz: vitát indítani a diszkriminációról, valamint az esélyegyenlőség és a sokszínűség előnyeiről.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek