Navigointipolku

Syrjinnän vastaisen journalistikilpailun voittajat valittu - 29/04/2010

Journalistipalkinnon logo © EU

EU:n vuotuisen journalistikilpailun erityisaiheena oli tänä vuonna syrjinnän ja köyhyyden suhde.

Tuoreessa EU-selvityksessä DeutschEnglishfrançais 16 prosenttia vastaajista sanoi kokeneensa syrjintää viimeksi kuluneen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa, että syrjintä ei ole pelkästään vähemmistöryhmien ongelma.

EU:lla on runsaasti syrjinnän vastaista lainsäädäntöä. Varhaisin on sukupuolten välistä tasa-arvoa koskeva säädös vuodelta 1957. Vuonna 2000 EU kielsi rotuun, etniseen alkuperään, uskontoon, vammaisuuteen, ikään tai sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän työpaikoilla. Rotuun ja etniseen alkuperään perustuva syrjintä kiellettiin myös esimerkiksi koulutuksen, sosiaaliturvan ja terveydenhuollon aloilla.

Lainsäädäntö ei kuitenkaan tuo tehokkaita tuloksia, jolleivät ihmiset tunne oikeuksiaan ja pidä niistä kiinni. Tiedotusvälineillä on siinä merkittävä rooli, ja journalistikilpailun tarkoituksena onkin palkita tässä työssä kunnostautuneita journalisteja.

Journalistikilpailu järjestettiin nyt kuudetta kertaa kaikissa EU-maissa. Kansalliset tuomaristot valitsivat kunkin maan parhaat työt. Kilpailutöiden oli oltava sanoma- tai aikakauslehdissä tai verkkojulkaisuissa julkaistuja artikkeleita. Media-alan ammattilaisista ja asiantuntijoista koostuva puolueeton tuomaristo valitsi lopulliset kilpailun voittajat. Oikeusasioista vastaava komissaari Viviane Reding julisti voittajat English tänään.

EU on nimennyt vuoden 2010 köyhyyden torjunnan teemavuodeksi, joten tänä vuonna myönnettiin erikoispalkinto kilpailutyölle, joka parhaiten tuo esiin taloudellisen niukkuuden ja syrjinnän välisen yhteyden.

Journalistipalkinto on osa syrjinnän vastaista EU-kampanjaa, jolla edistetään alan yhteistyötä ja tiedonvaihtoa. Kampanja käynnistettiin vuonna 2003, ja sen puitteissa on järjestetty juliste- ja valokuvakilpailuja, urheilutapahtumia ja kokouksia. Kampanjaan kuuluu siis monenlaisia tapahtumia, mutta niillä kaikilla on yhteinen tavoite: herättää keskustelua syrjinnästä ja siitä, miten tasa-arvo ja moninaisuus hyödyttävät kaikkia.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä