Διαδρομή πλοήγησης

Η μάχη κατά των διακρίσεων στο προσκήνιο - 29/04/2010

Λογότυπο βραβείου © EU

Η ΕΕ βραβεύει κάθε χρόνο δημοσιογράφους που προβάλλουν θέματα διακρίσεων στην Ευρώπη.

Το 16% περίπου των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας DeutschEnglishfrançais ισχυρίζεται ότι υπήρξε θύμα διακρίσεων τουλάχιστον μία φορά πέρσι. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι διακρίσεις αποτελούν ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τις μειονότητες.

Η ΕΕ διαθέτει εκτεταμένη νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις της για την ισότητα των φύλων θεσπίστηκαν το 1957. Το 2000 θέσπισε πρωτοπόρες ρυθμίσεις που απαγορεύουν τη διακριτική μεταχείριση στους χώρους εργασίας λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας, ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Απαγορεύθηκαν επίσης οι φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις στην εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, όπως η στέγαση.

Για να είναι όμως αποτελεσματικοί οι νόμοι, κάθε άτομο πρέπει να γνωρίζει και να προασπίζει τα δικαιώματά του. Δεδομένου ότι τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τους πολίτες, τα βραβεία δημοσιογραφίας επιβραβεύουν τους δημοσιογράφους που επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο.

Για έκτη συνεχή χρονιά, δημοσιογράφοι από όλη την ΕΕ υπέβαλαν δείγματα της δουλειάς τους για τις διακρίσεις σε κριτική επιτροπή της χώρας τους. Τα άρθρα έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά ή στο Διαδίκτυο. Κάθε κριτική επιτροπή επέλεξε ένα κείμενο, ενώ την τελική απόφαση έλαβε ανεξάρτητη επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης. Οι νικητές English ανακοινώθηκαν σήμερα από την επίτροπο Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ η οποία εγκαινίασε ταυτόχρονα τον φετινό διαγωνισμό.

Δεδομένου ότι το 2010 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχιας, φέτος απονεμήθηκε ένα ακόμη βραβείο για το άρθρο που προβάλλει καλύτερα τη σχέση ανάμεσα στις οικονομικές δυσχέρειες και τη διακριτική μεταχείριση.

Το δημοσιογραφικό βραβείο είναι απλώς μια από τις πολλές δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των διακρίσεων που προάγει τις εταιρικές σχέσεις και την ανταλλαγή πληροφοριών σε όλη την ΕΕ. Αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία το 2003, έχουν διοργανωθεί διαγωνισμοί αφίσας και φωτογραφίας, αθλητικές εκδηλώσεις και συνέδρια. Η εκστρατεία έχει πολλές μορφές, αλλά ο στόχος της είναι ένας και σαφής: να ενισχύσει τον διάλογο για τις διακρίσεις και για το πώς η ισότητα και η πολυμορφία μπορούν να αποβούν επωφελείς για όλους μας.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι