Sti

Fokus på forskelsbehandling - 29/04/2010

Logo for prisen © EU

EU uddeler årlig pris til journalister, der sætter spot på forskelsbehandling i Europa.

I en ny undersøgelse DeutschEnglishfrançais siger 16 % af de adspurgte, at de inden for det seneste år mindst én gang er blevet ofre for diskrimination. Resultaterne tyder på, at forskelsbehandling er et omfattende problem, der ikke kun rammer mindretal.

EU har indført omfattende lovgivning mod forskelsbehandling. Første gang var i 1957, hvor det drejede sig om ligestilling. I 2000 vedtog EU banebrydende love mod forskelsbehandling på arbejdspladsen på grund af race, etnisk tilhørsforhold, religion, handicap, alder og seksualitet. Diskrimination af mennesker på grund af race og etnisk tilhørsforhold blev også forbudt inden for uddannelse, social sikkerhed, sundhedspleje samt adgang til varer og tjenesteydelser, f.eks. bolig.

Men hvis lovene skal virke efter hensigten, skal folk kende og kræve deres ret. Her kan medierne være med til at gøre folk opmærksomme på deres rettigheder, og journalistprisen er en belønning til dem, som har gjort netop det.

For sjette år i træk har journalister fra hele EU indsendt eksemplarer på deres artikler om forskelsbehandling til en jury i deres eget land. Historierne skal have været offentliggjort i aviser, blade eller på internettet. Hver national jury har udpeget én kandidat, og den endelige beslutning er truffet af et panel bestående af eksperter og professionelle fra mediebranchen. Vindernes navn English blev offentliggjort i dag af EU-kommissær for retlige anliggender, Viviane Reding, som også lancerede prisen i år.

EU har udnævnt 2010 til året for bekæmpelse af fattigdom. Derfor blev der denne gang uddelt en særpris til den historie, der bedst viste, hvilken sammenhæng der er mellem økonomiske problemer og forskelsbehandling.

Journalistprisen er blot en af mange aktiviteter i den løbende kampagne mod forskelsbehandling, der støtter partnerskaber og erfaringsudveksling i hele EU. Siden kampagnen blev søsat i 2003 har der været både plakat- og fotokonkurrencer, sportsbegivenheder og konferencer. Kampagnens metoder er forskellige, men målet er soleklart: at få gang i en debat om forskelsbehandling og om, hvordan lighed og mangfoldighed er til fordel for os alle.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links