Навигационна пътека

Дискриминацията в центъра на вниманието - 29/04/2010

Лого на наградата © ЕС

Ежегоден конкурс на ЕС отличава журналистиката, която хвърля светлина върху свързаните с дискриминацията въпроси в Европа.

Около 16% от европейците, участвали в неотдавнашно проучване DeutschEnglishfrançais на ЕС, заявяват, че най-малко веднъж са били жертви на дискриминация през изминалата година. Резултатите подсказват, че дискриминацията е широко разпространен проблем и не е ограничена само до малцинствата.

В ЕС действат множество правила срещу дискриминацията, като първият закон за равенство между половете е от 1957 г. През 2000 г. Съюзът прие новаторски закони срещу дискриминацията на работното място въз основа на раса, етнически произход, религия, увреждания, възраст и сексуална ориентация. Бе забранена и проявата на расови и етнически предразсъдъци в областта на образованието, социалната сигурност, здравеопазването и достъпа до стоки и услуги, включително жилища.

Но за да са ефективни законите, хората трябва също така да познават и да отстояват своите права. Медиите могат да допринесат за повишаване на осведомеността и с наградата за журналистика се отличават именно хората, които правят това.

За шеста поредна година журналисти от цяла Европа изпратиха свои материали, посветени на дискриминацията, до жури в своята страна. Статиите трябваше да са публикувани във вестници, списания или интернет издания. Всяко национално жури определи победителя за съответната страна, а крайното решение бе взето от независимо жури от медийни специалисти и експерти. Победителите English бяха обявени днес от комисаря по правосъдие Вивиан Рединг, която също така даде началото на тазгодишния конкурс.

Тъй като ЕС обяви 2010 г. за година на борбата с бедността, беше връчена и допълнителна награда за материал, показващ най-добре връзката между паричните затруднения и дискриминацията.

Наградата за журналистика е една от многото дейности в рамките на продължаващата кампания срещу дискриминацията, чрез която се насърчават партньорствата и обмена на информация в ЕС. От нейното началото през 2003 г. досега са проведени конкурси за плакати и снимки, конференции и спортни прояви. Методите на кампанията са разнообразни, но целта ѝ е ясна - да се стимулира дискусията за дискриминацията и за това как равенството и многообразието са от полза за всички нас.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки