Navigacijska pot

Pravosodje in varnost: koristi za državljane in podjetja - 20/04/2010

Kipec ženske s tehtnico pravice v roki in zastavo EU v ozadju © EU

Nov petletni načrt sodelovanja med državami članicami EU na področju pravosodja in notranje varnosti.

Načrt Evropske komisije vsebuje 12 glavnih predlogov, ki zajemajo kiberkriminal, nadzor meja, azil in pravico do poštenega sojenja. Natančneje opredeljuje široke politične cilje, ki so jih lani decembra sprejeli voditelji držav EU. Stockholmski program English , ki se bo izvajal do leta 2014, obravnava področje pravosodja in varnosti s stališča vseh 500 milijonov Evropejcev.

Države članice EU so v zadnjih desetletjih že okrepile sodelovanje na področju pravosodja in varnosti, vendar pa se v praksi državljani zaradi 27 različnih pravnih tradicij še vedno srečujejo z ovirami za delo in bivanje v tujini. Številna uradna dokazila na primer niso priznana v drugih državah.

Načrt DeutschEnglishfrançais Komisije je namenjen odpravi ovir in spodbujanju vseevropskega pristopa k čezmejnim vprašanjem, denimo odzivanju na naravne nesreče, priseljevanju, organiziranemu kriminalu in terorizmu.

Stockholmski program tudi poudarja varstvo osebnih podatkov v dobi interneta, zato načrt predvideva posodobitev predpisov EU o varstvu osebnih podatkih, sprejetih leta 1995, in pogajanja z ZDA o izmenjavi bančnih podatkov za namene boja proti terorizmu. Predlaga tudi kriminalizacijo kraje identitete in napadov na informacijske sisteme.

Med predlogi je tudi okrepitev pravic obtožencev v kazenskih postopkih, ki bi tako imeli obsežnejši dostop do informacij in pravne pomoči. Ta pobuda dopolnjuje predlog, s katerim bi osumljencem, ki ne govorijo jezika sodišča, zagotovili tolmačenje in prevajanje.

Države članice naj bi tudi uvedle evropsko odredbo o zaščiti in predpise o pravicah žrtev nasilja. Po novem naj bi imel Eurojust, mreža državnih tožilcev, sodnikov in policijskih uradnikov, ki deluje od leta 1999, pravico, da tudi sam sproži preiskovalni postopek, ne samo sodeluje v njem. Ustanovili naj bi tudi evropsko tožilstvo, ki bi obravnavalo kršitve finančnih interesov EU, denimo davčne utaje.

Pred kratkim se je Komisija zavzela za pomembnejšo vlogo evropske agencije za nadzor meja Frontex English . Naslednji predlogi bodo zadevali skupni azilni sistem in avtomatizacijo mejnih prehodov znotraj schengenskega območja.

 

Pogosta vprašanja o pravosodju in varnosti English

Politike EU o pravosodju in pravicah državljanov

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave