Διαδρομή πλοήγησης

Δικαιοσύνη και ασφάλεια: οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις - 20/04/2010

Άγαλμα της Θέμιδος μπροστά από τη σημαία της ΕΕ © EC

Νέο πενταετές σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικής ασφάλειας.

Αποτελούμενο από 12 βασικές προτάσεις, το σχέδιο άπτεται πολλών διαφορετικών θεμάτων, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα, οι συνοριακοί έλεγχοι, το άσυλο και η δίκαιη διεξαγωγή των δικών. Σκοπός του σχεδίου είναι η υλοποίηση των διαφόρων πολιτικών στόχων που περιέχονται στην ατζέντα για τον νόμο και την τάξη, η οποία εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο Δεκέμβριο. Αντίθετα με τα εθνικά προγράμματα, το λεγόμενο πρόγραμμα της Στοκχόλμης English , με χρονικό ορίζοντα το 2014, εξετάζει τα θέματα δικαιοσύνης και ασφάλειας από τη σκοπιά και των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχει ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε θέματα δικαιοσύνης και ασφάλειας, η ποικιλομορφία των νομικών συστημάτων που ισχύουν στην Ένωση των 27 καθιστά ακόμη δύσκολο για τους Ευρωπαίους να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Για παράδειγμα, πολλά έγγραφα σε θέματα αστικού δικαίου που εκδίδονται σε μια χώρα δεν αναγνωρίζονται σε άλλες.

Το εν λόγω σχέδιο DeutschEnglishfrançais στοχεύει όχι μόνο στην εξάλειψη τέτοιου είδους εμποδίων, αλλά και στην προώθηση μιας πανευρωπαϊκής προσέγγισης σε θέματα που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, όπως η αντιμετώπιση των καταστροφών, η μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία.

Ανταποκρινόμενο στον στόχο του προγράμματος της Στοκχόλμης για προστασία της ιδιωτικής ζωής στη σημερινή εποχή της πληροφορίας, το σχέδιο προβλέπει την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, που χρονολογείται από το 1995, καθώς και διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή χρηματοοικονομικών στοιχείων με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει προτάσεις για ποινικοποίηση της υποκλοπής ταυτότητας καθώς και των επιθέσεων κατά συστημάτων πληροφορικής.

Μια άλλη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων στο πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών. Θα υποβληθούν επίσης προτάσεις που θα παρέχουν στους εναγόμενους μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες, νομικές συμβουλές και βοήθεια. Αυτό θα συμπληρώσει την πρόταση του προηγούμενου μήνα σχετικά με τη διασφάλιση διερμηνείας και μετάφρασης για τους υπόπτους που δεν ομιλούν τη γλώσσα του δικαστηρίου στο οποίο εκδικάζεται η υπόθεσή τους.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής εντολής προστασίας και ολοκληρωμένης νομοθεσίας για τα δικαιώματα των θυμάτων. Το Eurojust, το δίκτυο εθνικών εισαγγελέων, δικαστών και αξιωματικών αστυνομίας, που λειτουργεί από το 1999, θα έχει το δικαίωμα να κινεί διαδικασίες έρευνας και όχι μόνο να συνεργάζεται σ' αυτές. Τέλος προβλέπεται η δημιουργία Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που θα ασχολείται με τη δίωξη αδικημάτων εναντίον οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως οι φορολογικές απάτες.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους η Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση του ρόλου του Frontex English , του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα. Θα ακολουθήσουν προτάσεις για ένα κοινό σύστημα ασύλου και για αυτόματες διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, όπου δεν χρειάζεται διαβατήριο.

 

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το σχέδιο για τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια English

Πολιτικές της ΕΕ για τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των πολιτών

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι