Sökväg

Bättre skydd för de svagaste - 29/03/2010

EU vill ta i med hårdhandskarna mot människohandel och sexuella övergrepp mot barn.

Enligt EU-kommissionen håller vi i EU på att förlora kampen mot människohandeln och sexuellt utnyttjande av barn. Därför lägger man nu fram förslag till skärpta regler.

Det finns få tillförlitliga siffror på hur många människor som är offer för människohandel i EU, men det rör sig troligtvis om hundratusentals. De flesta offren smugglas hit för att utnyttjas som prostituerade eller svart arbetskraft. De senaste siffrorna är från 2006 och då kunde åklagare bara väcka åtal i 1 500 mål om människohandel i hela EU. Enbart 3 000 offer fick hjälp.

Människohandel är en mycket lönsam affär och de flesta människosmugglarna är organiserade yrkesbrottslingar. De flesta har sin bas utanför EU, men det finns nu allt fler inhemska nätverk, särskilt sedan EU:s senaste utvidgning österut.

Den gällande lagstiftningen ska ses över och medlemsländerna uppmanas att åtala EU-medborgare för brott de begår utomlands. Polisen ska också få använda tuffare utredningsmetoder, t.ex. telefonavlyssning.

Kommissionen vill att EU-länderna ska tillämpa EU-lagstiftningen mer enhetligt och man vill skydda brottsoffren bättre och erbjuda dem mer hjälp. Det ska inrättas självständiga nationella organ för att övervaka de nya reglerna.

När det gäller sexuella övergrepp mot barn vill kommissionen se en kombination av hårdare straff och bättre behandling för förövarna.

Enligt lagförslaget ska förövarna också förbjudas att delta i verksamhet som innebär kontakt med barn. Cirka 20 procent av de som döms för barnsexbrott återfaller i brott.

Enligt förslaget ska medlemsländerna också bli skyldiga att spärra barnpornografiska webbplatser.

Studier visar att mellan 10 och 20 procent av alla barn i EU kommer att bli offer för någon form av sexuella övergrepp under uppväxten. Vissa former av barnsexbrott ökar, t.ex. barnporrsidor.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar