Navigacijska pot

EU in ZDA znova o bančnih podatkih - 25/03/2010

Računalniški zasloni z bančnimi podatki © SWIFT

Evropska komisija bo začela nova pogajanja z ameriško vlado o prenosu bančnih podatkov za namene boja proti terorizmu.

Evropska komisija je voditelje držav EU zaprosila, naj potrdijo začetek novih pogajanj z ZDA o posredovanju bančnih podatkov. Prejšnji predlog sporazuma o sistemu SWIFT je Evropski parlament namreč zavrnil zaradi zaskrbljenosti glede varstva osebnih podatkov evropskih državljanov. Evropski poslanci so tudi izrazili željo po več besede v pogajanjih.

Nova evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je zatrdila, da se bo zavzela za strožje varstvo osebnih podatkov in izčrpno obveščanje Parlamenta o poteku pogajanj.

Prihodnji sporazum DeutschEnglishfrançaissvenska naj bi bil tudi vzajemen, kar pomeni, da bi morali ameriški organi posredovati podobne bančne podatke, če bi Evropska unija v prihodnosti vzpostavila svoj program sledenja finančnih sredstev, s katerimi se financirajo teroristične skupine.

„Terorizem je še vedno ena od glavnih groženj za varnost v EU, zato moramo vzpostaviti ustrezne instrumente, ki bodo omogočali učinkovito mednarodno sodelovanje,“ je dodala komisarka.

SWIFT je angleška kratica Združenja za svetovne finančne telekomunikacije med bankami, medbančnega informacijskega omrežja, v katerem sodeluje približno 8 000 bank in finančnih ustanov po vsem svetu. V podatkovni zbirki SWIFT se vsak dan zabeleži več milijonov mednarodnih bančnih transakcij.

ZDA uporabljajo podatke iz zbirke SWIFT, kadar sumijo, da so finančne transakcije povezane s terorističnimi dejavnostmi. Ti podatki so lahko ime in priimek, naslov in nacionalna identifikacijska številka pošiljatelja in prejemnika sredstev.

Do nedavnega so bili podatkovni strežniki sistema SWIFT samo na ozemlju ZDA in so spadali pod pristojnost ameriških sodišč. Konec lanskega leta pa je SWIFT strežnike za evropske transakcije prenesel v Evropo, zato ameriški organi zdaj potrebujejo dovoljenje evropskih držav, če želijo še naprej dostopati do teh podatkov.

Evropska komisija je mnenja, da je sporazum potreben za varnost v EU, zato želi pogajanja zaključiti še letos poleti.

Informacije, ki so jih evropski preiskovalni organi dobili na podlagi bančnih podatkov, so leta 2006 omogočile aretacijo osumljencev, ki so pod vodstvom Al Kaide načrtovali bombne napade na letala na letih med EU in ZDA.

S podatki so uspeli odkriti tudi finančne transakcije, povezane z osumljenci v Evropi, ki naj bi v začetku leta 2009 načrtovali napad na letalo.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave