Cale de navigare

Dreptul la viaţă privată şi securitatea: eforturi de echilibrare a balanţei - 25/03/2010

Monitoare afişând date bancare © SWIFT

UE pregăteşte noi negocieri cu guvernul Statelor Unite pe tema transferului de date bancare în scopul combaterii terorismului.

Comisia le cere liderilor statelor membre să autorizeze începerea unor noi negocieri în cazul aşa-numitului acord SWIFT, respins anterior de Parlamentul European din cauza temerilor legate de nerespectarea dreptului la viaţă privată. Parlamentarii europeni şi-au exprimat dorinţa de a fi consultaţi mai îndeaproape pe parcursul negocierilor.

Cecilia Malmström, noul comisar pentru afaceri interne, a declarat că va face presiuni pentru protecţia dreptului la viaţă privată şi că Parlamentul va fi informat în toate etapele procesului de negociere.

Viitorul acord DeutschEnglishfrançaissvenska va prevedea condiţii de reciprocitate, Statele Unite urmând să furnizeze date bancare similare în cazul în care UE decide să îşi creeze propriul program de urmărire a finanţărilor de grupări teroriste.

„Terorismul rămâne una dintre principalele ameninţări la adresa securităţii UE şi trebuie să dezvoltăm instrumente adaptate şi care să permită o cooperare internaţională eficace”, a arătat comisarul Malmström.

SWIFT (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale) este o reţea de mesagerie utilizată de 8000 de bănci şi instituţii financiare din toată lumea. În baza de date SWIFT sunt înregistate, zilnic, milioane de transferuri bancare internaţionale.

Statele Unite utilizează informaţiile stocate în această bază de date pentru a-i depista pe terorişti. Datele pot include şi informaţii ca numele, adresa şi numărul naţional de identitate atât ale ordonatorului, cât şi ale destinatarului tranzacţiei financiare.

Până de curând, serverele SWIFT se aflau în SUA, deci sub jurisdicţie americană. Însă, la sfârşitul anului trecut, serverele alocate tranzacţiilor europene au fost mutate în Europa, Statele Unite fiind, astfel, obligate să solicite acordul UE pentru a accesa datele stocate.

Invocând temerile legate de garantarea securităţii în cazul absenţei unui acord, Comisia doreşte să finalizeze negocierile în această vară.

Informaţiile colectate i-au ajutat pe anchetatorii europeni să identifice suspecţi în cazul planului secret al al-Qaeda din 2006, prin care se urmărea aruncarea în aer a unor avioane care zburau între UE şi Statele Unite.

De asemenea, datele au contribuit şi la depistarea tranzacţiilor financiare efectuate, anul trecut, de un suspect stabilit pe teritoriul Europei, care participa la un plan vizând atacarea unei aeronave.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile