Navigációs útvonal

Az adatvédelem és a biztonság közötti egyensúly a cél - 25/03/2010

Banki adatokat mutató képernyők© SWIFT

Az EU új tárgyalásokra készül, hogy megállapodjon az Egyesült Államok kormányával a banki adatoknak a terrorizmus elleni küzdelem céljából történő átadásáról.

A Bizottság, mivel a Parlament elutasította a korábbi SWIFT-megállapodást, arra kéri az EU vezetőit, hagyják jóvá az új tárgyalások megkezdését. Az európai képviselők azért ellenezték a megállapodást, mert aggályok merültek fel, hogy az veszélyezteti a szabadságjogokat. A Parlament hangot adott annak a kívánságának is, hogy nagyobb szerepet kapjon a tárgyalási folyamatban.

Cecilia Malmström, a belügyekért felelős új biztos azt nyilatkozta, hogy a tárgyalások során az adatvédelem biztosítására fog törekedni, és gondoskodni fog arról, hogy a Parlament a folyamat valamennyi szakaszáról tájékoztatást kapjon.

A majdani megállapodásnak DeutschEnglishfrançaissvenska kölcsönösnek kell majd lennie, hogy az Egyesült Államok is hozzáférést adjon hasonló banki adatokhoz, ha az EU úgy dönt, saját programot hoz létre a terrorszervezeteket finanszírozó pénzek nyomon követésére.

„A terrorizmus jelenti továbbra is az egyik legfőbb fenyegetést az Európai Unió biztonságára, ezért olyan eszközöket kell bevezetnünk, amelyek lehetővé teszik, hogy eredményesen megbirkózzunk e feladattal, és hatékony nemzetközi együttműködés alakuljon ki” – mondta a politikusasszony.

A SWIFT a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság angol nevének rövidítése. Ez olyan üzenetközvetítő hálózat, amelyet mintegy 8000 bank és pénzintézet használ világszerte. A SWIFT adatbázisa naponta több millió nemzetközi bankátutalást vesz nyilvántartásba.

Az Egyesült Államok felhasználja az adatbázisban tárolt adatokat arra, hogy a feltételezett terroristákat pénzügyeik révén nyomon kövesse. Ezen adatok között említhető például azoknak a személyeknek a neve, címe és nemzeti személyazonosító száma, akik között a megfigyelt pénzügyi tranzakciók lebonyolódnak.

Mostanáig a SWIFT adatszervere az Egyesült Államok területén volt, és ezért az Egyesült Államok joghatósága alá tartozott. Az elmúlt év végén azonban az európai tranzakciókat tároló szervereket Európába költöztették, ami azt eredményezte, hogy az Egyesült Államoknak Európa hozzájárulására van szüksége ahhoz, hogy az adatokhoz hozzáférjen.

A Bizottság a megállapodás hiánya okozta biztonsági aggodalmak miatt arra törekszik, hogy a tárgyalásokat még idén nyáron lezárhassa.

Az európai nyomozó hatóságok a pénzügyi adatokból szerzett információknak köszönhetően nyomozták le egy 2006-ban tervezett terrorcselekmény gyanúsítottait. Az al-Kaida által tervezett terrorakció célja repülőgépjáratok felrobbantása volt az EU és az Egyesült Államok között.

Ezek az adatok segítettek azonosítani olyan pénzügyi tranzakciókat is, amelyekben az egyik fél az ez év elejére tervezett repülőgép elleni feltételezett támadás európai gyanúsítottja volt.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek