Sti

Balance mellem privatliv og sikkerhed - 25/03/2010

Computerskærme, der viser finansinformationer © SWIFT

EU gør klar til nye forhandlinger med USA om overførsel af bankoplysninger for at bekæmpe terror.

Kommissionen beder EU's ledere om at give grønt lys for nye forhandlinger. Det sker efter Parlamentets afvisning af den tidligere såkaldte SWIFT-aftale, som man frygtede var en trussel mod privatlivet. MEP'erne har også bedt om at blive hørt mere under forhandlingerne.

EU's nye indenrigskommissær, Cecilia Malmström, udtaler, at hun vil kræve mere håndfaste garantier for beskyttelse af privatlivet og sikre, at Parlamentet bliver orienteret løbende.

Den fremtidige aftale DeutschEnglishfrançaissvenska bør desuden være gensidig, så USA også skal udlevere denne slags bankdata, hvis EU beslutter at oprette sit eget program, der kan spore midler til terrorgrupper.

"Terror er en af de største trusler, EU står over for, så vi er nødt til at være klædt på til opgaven og til et effektivt internationalt samarbejde", udtaler hun.

SWIFT, som står for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, er et kommunikationsnet, der bruges af ca. 8 000 banker og finansinstitutioner i hele verden. I SWIFT-databasen registreres der hver eneste dag millioner af internationale bankoverførsler.

USA bruger de lagrede oplysninger til at spore formodede terrorister ved at følge deres penge. I datamængden kan der være oplysninger som navn, adresse og nationale personnumre på begge parter i en finanstransaktion.

Indtil for nylig stod SWIFT's dataservere i USA, og de var derfor under amerikansk myndighed. Men ved udgangen af sidste år blev de servere, der dækker europæiske transaktioner, flyttet til Europa, så nu er USA nødt til at bede om lov til at få adgang til databasen.

Kommissionen er bekymret for, hvordan det vil gå med sikkerheden, hvis man ikke får en aftale i hus, og håber at kunne afslutte forhandlingerne til sommer.

Det var på grund af oplysninger fra databasen, at efterforskere fra Europa kunne spore de mistænkte i en sammensværgelse i 2006, hvor al-Qaeda havde planer om at sabotere fly på vej mellem EU og USA.

På grund af de undersøgte data kunne man også identificere finanstransaktioner mellem en mistænkt, der boede i Europa, og som var involveret i et formodet forsøg på at angribe et fly tidligt sidste år.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links