Cale de navigare

Mai puţine incertitudini pentru cuplurile internaţionale - 24/03/2010

Bărbat cu braţul petrecut în jurul umerilor unei femei, mergând prin mulţime © UE

În 10 ţări din UE cuplurile internaţionale vor putea alege legislaţia naţională care se va aplica în caz de divorţ.

În fiecare an, aproape 1 milion de cupluri îşi depun cererea de divorţ în UE. Din păcate, nu se ştie întotdeauna ce legislaţie trebuie aplicată în situaţia în care partenerii provin din ţări diferite, sunt conaţionali, dar trăiesc în străinătate sau unul dintre ei locuieşte în alt stat. Procedura poate deveni foarte complicată.

13% din totalul divorţurilor înregistrate în UE au o componentă internaţională - procent similar cu cel înregistrat pentru căsătorii. Pentru aceste cupluri, procesul şi aşa dureros al despărţirii se complică din cauza diferenţelor dintre legislaţiile naţionale în materie de divorţ (diferenţe deloc surprinzătoare, având în vedere diversitatea culturală şi istorică normală într-o Uniune formată din 27 de state).

Noile norme DeutschEnglishfrançais , care ar urma să intre în vigoare doar în 10 ţări din UE, le-ar permite cuplurilor internaţionale să aleagă legislaţia naţională care se va aplica în cazul lor. Se vor evita astfel procedurile legate de un sistem juridic necunoscut şi greu de înţeles.

Numeroase state membre permit deja ca astfel de divorţuri să se desfăşoare conform cu legislaţia unei alte ţări. Însă reglementările care prevăd ce legislaţie trebuie aplicată diferă de la o ţară la alta. Aceste incertitudini înseamnă proceduri de divorţ îndelungate şi costisitoare, devenind un chin în plus atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.

Noile norme specifică, de asemenea, ce legislaţie se va aplica atunci când cuplul nu poate cădea de acord asupra acestui punct. Se urmăreşte înlăturarea posibilităţii ca unul dintre parteneri să tragă foloase de pe urma legislaţiei unei ţări, în detrimentul celuilalt.

Comisia a mai înaintat astfel de propuneri în 2006, dar guvernele UE nu au putut ajunge la un acord unanim în acest sens. 10 ţări au decis să continue iniţiativa, apelând pentru prima dată la procedura de „cooperare consolidată”.

Aceasta a fost introdusă în 2009 şi permite unui grup constituit dintr-un anumit număr de ţări să adopte reglementări aplicabile doar grupului respectiv, nu întregului spaţiu european. Viviane Reding, comisarul pentru justiţie şi drepturi fundamentale, propune aceste norme în numele a 10 ţări: Austria, Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg, România, Slovenia, Spania şi Ungaria.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile