Kruimelpad

Meer rechtszekerheid bij internationale echtscheidingen - 24/03/2010

Man en vrouw wandelen over straat © EU

10 EU-landen laten internationale echtparen vrij kiezen welke echtscheidingswetgeving zij volgen.

Ieder jaar vragen in de EU ongeveer een miljoen echtparen een scheiding aan. Maar het is niet altijd duidelijk welke wetgeving van toepassing is. Hoe zit het bijvoorbeeld als de partners niet dezelfde nationaliteit hebben? Of als ze in het buitenland wonen? Of misschien niet eens samen in hetzelfde land? Het kan heel ingewikkeld worden.

Net als van de huwelijken is 13% van de echtscheidingen internationaal. Voor deze echtparen worden de pijn en de conflicten van een echtscheiding nog erger door verschillende wetgevingen, ook binnen de EU. Elk van de 27 lidstaten heeft immers zijn eigen culturele en historische achtergrond.

Dankzij nieuwe regels DeutschEnglishfrançais in 10 van die landen zullen internationale echtparen voortaan het rechtsstelsel van een bepaald land kunnen kiezen, zodat ze niet meer af te rekenen krijgen met een systeem dat ze nauwelijks begrijpen.

In veel EU-landen was het al mogelijk een echtscheiding te krijgen volgens de wetgeving van een ander land. Maar ieder land had eigen regels om te bepalen welke wetgeving van toepassing was. Die onzekerheid leidt vaak tot eindeloze en dure echtscheidingszaken, die een ware martelgang kunnen zijn voor de partners en hun kinderen.

Het zou nu ook duidelijker worden welke wetgeving van toepassing is als het echtpaar het daar niet over eens wordt. Zo moet worden voorkomen dat een van de partners van de wetgeving van een bepaald land profiteert om de andere te benadelen.

Al in 2006 werd geprobeerd om de regels te veranderen, maar omdat niet alle EU-landen dat wilden, werd het op de lange baan geschoven. Nu hebben 10 landen beslist toch alvast nieuwe regels in te voeren. Daarvoor werd voor het eerst de zogenaamde "procedure van nauwere samenwerking" gebruikt.

Via die procedure, die al in 1999 werd ingevoerd, kan een groep landen wetgeving aannemen die alleen voor hen geldt, en niet voor de hele EU. Viviane Reding, EU-commissaris voor justitie, grondrechten en burgerschap, voert de wetgeving in namens Bulgarije, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië en Spanje.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links