Навигационна пътека

Правна сигурност за смесените бракове - 24/03/2010

Мъж, прегърнал жена през рамо, върви сред тълпа © ЕС

Нови правила в 10 страни от ЕС ще позволят на съпрузите от различни националности да избират по чии закони да се разведат.

Всяка година близо 1 милион съпружески двойки в ЕС подават молба за развод. Но ако партньорите са от различни страни, не винаги е ясно чии закони ще важат при раздялата. Това не е ясно дори ако са от една и съща страна, но живеят разделени в различни държави. Понякога нещата са много сложни.

Така наречените „международни разводи“ са 13 % от всички разводи в ЕС – същия процент като международните бракове. За тези двойки болезненият процес по разтрогване на една връзка често се утежнява от разлики в националните закони за развод, които не са учудващи предвид различните култури и истории на 27-те членки на Съюза.

Новите правила DeutschEnglishfrançais , които ще важат само в 10 страни от ЕС, ще позволят на съпрузите от различни националности да избират правото, по което да се извърши техния развод, за да избегнат сблъсъка с непознати и неразбираеми правни системи.

Много от европейските страни вече позволяват на смесените двойки да се развеждат по законите на друга държава. Проблемът е, че различните държави имат различни правила за определяне на прилагащото се право. Подобна несигурност често води до протяжни и скъпи процедури, удължаващи този мъчителен период за възрастните и за децата.

Новите правила ще изяснят кое национално право се прилага и когато съпрузите не могат да постигнат съгласие по този въпрос. Целта е да се попречи на съпрузите да се възползват от законите в дадена страна, за да ощетят другия.

ЕС вече предложи подобни мерки през 2006 г., но те не бяха приети единодушно от страните членки. Сега 10 от тях въвеждат мерките сами, като за първи път прибягват до процедурата на засилено сътрудничество.

Тази процедура е създадена през 1999 г. и позволява на голяма група страни да приемат закони, които важат само на тяхна територия, а не в целия ЕС. Вивиан Рединг, комисарят по правосъдие и основни права, представя законодателството от името на Австрия, България, Гърция, Испания, Италия, Люксембург, Румъния, Словения, Унгария и Франция.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки