Sökväg

Många känner fortfarande inte till att de kan ringa 112 i hela EU för att tillkalla polis, brandkår och ambulans.

Vilket nummer kan du ringa i hela EU för att nå larmtjänsten? En ny undersökning visar att bara 25 % av allmänheten i EU vet svaret – 112 DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski – och ändå har det gått nästan tjugo år sedan numret infördes.

I Sverige känner nästan alla till att de ringa 112 inom landet, men bara 50 procent att det fungerar i hela EU. Det samma gäller i Finland. Men i Italien, Grekland och Storbritannien kunde enbart 10 % svaret på frågan.

Undersökningen, som utförts på EU-kommissionens uppdrag, visade också att de flesta tycker att det är bra med ett enda nödnummer i EU. Man anser dock att allmänheten måste informeras bättre om att numret finns.

EU-kommissionen har därför skrivit till alla EU-länder och uppmanat dem att marknadsföra numret mer aktivt. Det kommer att rädda liv och minska antalet svårt skadade. Numret finns redan i alla telefonkataloger och på uttryckningsfordon i flertalet länder.

Undersökningen släpptes den 11 februari som utnämnts till ”112-dagen” i Europa. I vissa länder anordnas evenemang för att uppmärksamma nödnumret. I Sverige ska 112-aktörer dela ut 100 000 plastkort med 112-information över hela landet, från Malmö i söder till Luleå i norr. Man har också särskild information för mindre barn och deras föräldrar, t.ex. 112-sagor. Även i Finland uppmärksammar man 112-dagen med en rad evenemang.

En av fyra i EU har ringt ett nödnummer de senaste fem åren. Ungefär hälften ringde det nationella nödnummer som finns parallellt med 112. Men andelen som ringer 112 har ökat.

Språket fortsätter att vara ett problem. En av tio som hade ringt 112 utomlands klagade över att de haft svårt att kommunicera med larmoperatören. I de flesta fall var man tvungen att tala språket i det land man besökte. Alla 112-operatörer ska dock kunna tala engelska.

Det är gratis att ringa nödnumret från alla telefoner, båda fasta telefoner och mobiler. Du får tala med en larmoperatör som vidarebefordrar ditt larm till rätt hjälpresurs – polis, brandkår, ambulans eller sjö- eller fjällräddning.

Läs mer om 112 i ditt land DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

112 – Barnens hörna

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar