Navigacijska pot

112 – številka, ki rešuje življenja - 11/02/2010

Večina Evropejcev še vedno ne ve, da lahko na številko 112 kjer koli v EU pokličejo policijo, gasilce ali reševalce.

Katero telefonsko številko boste poklicali, če boste potrebovali nujno pomoč v EU? Nedavna raziskava je pokazala, da samo 25 % Evropejcev pozna odgovor – 112 DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski – in to skoraj dve desetletji po tem, ko je bila številka uvedena.

V Luksemburgu, na Češkem, Poljskem, Slovaškem in Finskem številko 112 pozna več kot 50 % anketiranih. V Italiji, Grčiji in v Združenem kraljestvu jih je pozitivno odgovorilo le 10 %.

Raziskava, ki jo je naročila EU, je pokazala, da večina Evropejcev meni, da je enotna številka za klic v sili potrebna, vendar je treba storiti več za njeno prepoznavnost.

Na podlagi ugotovitev raziskave je Evropska komisija pisno pozvala države članice, da aktivneje promovirajo to številko, ki pomaga reševati življenja in zmanjšuje resnost poškodb. Številka je že v telefonskih imenikih in na reševalnih vozilih v večini držav.

Raziskava je bila objavljena 11. februarja, na „evropski dan številke za klic v sili 112“. V nekaterih državah so organizirali posebne dogodke za večjo obveščenost o številki za klic v sili. V Romuniji so za njeno ambasadorko imenovali pevko in igralko Monico Anghel, ki številko promovira tudi na šolah.

Vsak četrti državljan EU je v zadnjih petih letih poklical to številko. Približno polovica jih je uporabila nacionalno številko za klic v sili. Toda delež tistih, ki so poklicali 112, se je dvignil.

Še vedno obstaja jezikovna težava. Vsak deseti udeleženec raziskave, ki je poklical 112 iz tujine, se je pritožil nad težavnim sporazumevanjem z operaterjem. Jezik sporazumevanja je bil večinoma jezik države, v kateri je bil klic opravljen. Vendar morajo vsi operaterji na tej številki govoriti angleško.

Številka za klic v sili je brezplačna. Pokličete lahko s katerega koli telefona – stacionarnega ali mobilnega. Operater bo obvestil ustrezno službo – policijo, gasilce ali reševalce.

Več o številki 112 v vaši državi DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Kotiček za otroke: 112

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave