Cale de navigare

Numărul de urgenţă 112: câţi dintre noi îl cunosc? - 11/02/2010

Mulţi europeni încă nu ştiu că pot suna la 112, de oriunde din Europa, pentru a contacta poliţia, pompierii sau salvarea.

Ştiţi care este numărul la care puteţi suna în caz de urgenţă, de oriunde din UE? Un sondaj recent arată că, după aproape două decenii de la introducerea acestui număr, doar 25% din europeni cunosc răspunsul la această întrebare: 112 DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Peste 50% din cetăţenii Republicii Cehe, Luxemburgului, Poloniei, Slovaciei şi Finlandei cunoşteau numărul unic de urgenţe 112. La polul opus se află Italia, Grecia şi Regatul Unit, unde doar 10% din persoanele intervievate ştiau răspunsul.

Sondajul comandat de UE arată, de asemenea, că cei mai mulţi europeni sprijină ideea unui număr de urgenţe unic la nivel european, dar consideră că aceasta nu a fost îndeajuns popularizată.

În consecinţă, Comisia a îndemnat statele membre să promoveze mai activ acest număr, întrucât poate salva vieţi şi reduce incidenţa rănirilor grave. 112 apare deja în cărţile de telefon şi pe vehiculele de intervenţie în majoritatea ţărilor UE.

Sondajul a fost publicat la 11 februarie, dată declarată „Ziua 112” în Europa. Câteva ţări au organizat diverse evenimente pentru a face cunoscut numărul de urgenţă. În România, cântăreaţa şi actriţa Monica Anghel a fost numită „ambasadorul 112” - calitate în care, printre altele, va vizita şcoli.

În ultimii cinci ani, 25% dintre europeni au apelat un număr de urgenţă. Circa jumătate din ei au folosit numerele naţionale, care există în paralel cu 112. Totuşi, procentul celor care sună la 112 a crescut.

Limba de comunicare continuă să fie o problemă. 10% dintre respondenţii care au sunat la 112 în timp ce se aflau în străinătate susţin că au întâmpinat dificultăţi în a vorbi cu operatorul. În cele mai multe cazuri, a fost folosită limba ţării vizitate. Însă toţi operatorii care răspund la 112 sunt obligaţi să cunoască limba engleză.

Apelurile sunt gratuite şi pot fi efectuate de pe orice telefon fix sau mobil. Atunci când sunaţi, operatorul vă va direcţiona către serviciul corespunzător: poliţie, pompieri sau salvare.

Detalii despre numărul 112 în ţara dumneavoastră DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

112 - Colţul copiilor

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile