Kruimelpad

112 kan levens redden, overal in de EU - 11/02/2010

De meeste Europeanen weten nog steeds niet dat ze overal in Europa 112 kunnen bellen voor de politie, de brandweer of een ziekenwagen.

Weet u op welk nummer u overal in Europa de hulpdiensten kunt bereiken? Uit een recente enquête blijkt dat maar 25% van de Europeanen het antwoord weet: 112 DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski . En dat terwijl het nummer al bijna twintig jaar bestaat.

In Tsjechië, Luxemburg, Polen, Slowakije en Finland kende meer dan 50% van de ondervraagden het alarmnummer 112. Maar in Italië, Griekenland en het VK kon maar 10% de vraag beantwoorden.

Volgens de enquête in opdracht van de EU vinden de meeste Europeanen zo'n Europees nummer een goede zaak, maar is er niet genoeg bekendheid aan gegeven.

Inmiddels heeft de Commissie de landen dan ook aangespoord om er meer reclame voor te maken. 112 kan immers veel leed beperken en zelfs levens redden. In de meeste landen staat het nummer al in het telefoonboek en op politievoertuigen, brandweerwagens en ambulances.

De enquête is bekendgemaakt op 11 februari, de dag die is uitgeroepen tot 112-dag in heel Europa. Sommige landen hebben ook evenementen georganiseerd. En Roemenië heeft zangeres en actrice Monica Anghel als 112-ambassadrice op pad gestuurd om bijvoorbeeld op scholen aan voorlichting te doen.

Een op de vier EU-burgers heeft de afgelopen 5 jaar een alarmnummer gebeld. Ongeveer de helft daarvan belde een van de nationale alarmnummers die naast 112 bestaan. Maar een steeds groter percentage belt 112.

De taal blijft een probleem. Een op de 10 ondervraagden die 112 in het buitenland had gebeld, kon maar moeilijk communiceren met de telefonist. In de meeste gevallen verliep het gesprek in de taal van het land waar ze op bezoek waren. Alle 112-telefonisten moeten ook Engels kunnen spreken.

Het noodnummer is gratis te bereiken vanaf elke telefoon, zowel vast als mobiel. Draait u 112, dan komt u bij een telefonist die de juiste hulpdienst kan waarschuwen: politie, brandweer of ambulance.

Meer over 112 in uw land DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

112 Kids' corner

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links