Navigációs útvonal

112 – életbevágó, hogy ismerje! - 11/02/2010

Az európai lakosok túlnyomó többsége még mindig nem tudja, hogy a 112-es hívószám segítségével Európa egész területéről riasztani lehet a rendőrséget, a tűzoltókat és a mentőket.

Milyen telefonszámon lehet az Európai Unió bármelyik tagországából felhívni a segélyszolgálatokat? Egy közelmúltban elvégzett felmérés szerint négy európaiból mindössze egy tudja a választ a fenti kérdésre. Különösen elszomorító ez, ha figyelembe vesszük, hogy a 112 DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski – az egységes európai segélyhívó szám – bevezetése óta már csaknem húsz év eltelt.

A Cseh Köztársaságban, Luxemburgban, Lengyelországban, Szlovákiában és Finnországban a válaszadók több mint 50%-a tud a 112-es szám létezéséről. Olaszországban, Görögországban és az Egyesült Királyságban ez csak a válaszadók 10%-áról mondható el.

Az Európai Unió megbízásából elvégzett felmérésből az is kiderül, hogy a legtöbb európai egyetért az Unió egész területéről hívható egységes segélyhívó szám bevezetésével, de elégedetlen a 112-es szám népszerűsítése terén végzett munkával.

A felmérés eredményének ismeretében az Európai Bizottság a tagállami kormányokhoz fordult. Felkérte őket, tegyenek többet a hívószám megismertetéséért, hiszen ezáltal életeket menthetnek meg, és csökkenthetik a súlyos sérülések számát. A 112-es segélyhívó szám szerepel a telefonkönyvekben, és a legtöbb országban a segélyszolgálatok járműveire is fel van festve.

Az EU a felmérés eredményét február 11-én tette közzé. Ezt a napot az Unió a 112-es hívószám európai napjának nyilvánította. Az alkalomból néhány országban rendezvényeket szerveztek a hívószám népszerűsítésére. Románia például Monica Anghel színész- és énekesnőt kérte fel arra, hogy „nagykövetként” álljon a kampány élére. Munkája során a művésznő iskolákba is ellátogat.

Az elmúlt öt év folyamán az EU lakosainak 25%-a fordult telefonon a segélyszolgálatokhoz. Hozzávetőleg 50%-uk nem a 112-t, hanem a nemzeti segélyhívó számokat tárcsázta. Megfigyelhető azonban, hogy növekedett a 112-es számot hívó lakosok aránya.

A hívószám használatát továbbra is hátráltatják nyelvi akadályok. A felmérés arra is választ keresett, milyen tapasztalatot szereztek azok, akik külföldi utazásuk alkalmával hívták fel a 112-es számot. Az érintettek 10%-a arról számolt be, hogy a telefonközponttal folytatott beszélgetés során nyelvi nehézségei adódtak. Az ügyeletes a legtöbb esetben a tartózkodási ország nyelvén fogadta a segélyhívást, annak ellenére, hogy a 112-es segélyvonalat kezelő telefonközpontosoknak tudniuk kell angolul.

Az egységes európai segélyhívó számot minden készülékről – vezetékes és mobiltelefonról egyaránt – ingyenesen lehet tárcsázni. A hívás beérkeztét követően a telefonügyeletes riasztja a megfelelő segélyszolgálatot – a rendőrséget, a tűzoltókat vagy a mentőket.

További információk arról, hogyan hívhatja a 112-t hazájából DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

112 – Gyereksarok

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek