Navigointipolku

Hätänumeroa 112 ei vieläkään tunneta koko Euroopassa - 11/02/2010

Suurin osa eurooppalaisista ei tiedä, että he voivat soittaa numerosta 112 poliisin, palokunnan tai ambulanssin kaikkialla EU:ssa.

EU:n alueella hätätilanteessa ei tarvitse muistaa kuin yksi puhelinnumero: 112 DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski . Äskettäin tehdyn tutkimuksen mukaan kuitenkin vain 25 prosenttia eurooppalaisista tuntee tämän numeron, vaikka se otettiin käyttöön jo melkein 20 vuotta sitten.

Suomessa, Tšekissä, Luxemburgissa, Puolassa ja Slovakiassa 112-numeron tunsi yli 50 prosenttia kyselyn vastaajista. Sen sijaan Italiassa, Kreikassa ja Isossa-Britanniassa sen muisti vain 10 prosenttia vastanneista.

EU:n teettämän tutkimuksen mukaan suurin osa eurooppalaisista pitää hyvänä sitä, että yksi hätänumero kattaa koko EU:n. Heidän mielestään numerosta ei kuitenkaan ole tiedotettu tarpeeksi.

Tutkimuksen tulosten seurauksena Euroopan komissio on kehottanut EU-maita mainostamaan numeroa entistä aktiivisemmin. Sen tunteminen voi auttaa pelastamaan ihmishenkiä ja vähentämään vakavia vammoja. Numero löytyy jo puhelinluetteloista, ja useimmissa maissa se näkyy myös hälytysajoneuvoissa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin 11.2., jolloin vietetään Euroopan 112-päivää. Teemapäivänä monissa maissa järjestetään tapahtumia, joissa jaetaan tietoa hätänumerosta. Suomessa 112-päivän suojelijoina toimivat sisäministeri Anne Holmlund ja peruspalveluministeri Paula Risikko.

Joka neljäs EU-kansalainen on soittanut johonkin hätänumeroon viime viiden vuoden aikana. Noin puolet heistä käytti kansallista numeroa, joka on käytössä yleisen hätänumeron rinnalla. Numeroon 112 soittaneiden määrä on kuitenkin lisääntynyt.

Vieras kieli aiheuttaa yhä ongelmia. Yksi kymmenestä 112-numeroon ulkomailla soittaneesta henkilöstä kertoi, että viestintä hätäkeskuspäivystäjän kanssa oli hankalaa. Useimmiten puhelut käytiin vierailun kohteena olevan maan kielellä. Kaikkien 112-numeroon vastaavien pitäisi kuitenkin osata englantia.

Numeroon 112 voi soittaa ilmaiseksi ja kaikenlaisista puhelimista, niin kiinteästä puhelinverkosta kuin matkapuhelimestakin. Siihen soittamalla pääsee puhumaan hätäkeskuspäivystäjän kanssa, joka lähettää paikalle tarvittavan avun – poliisin, palokunnan tai ambulanssin.

Lisätietoa 112-numerosta EU-maissa DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Tietoa 112-numerosta lapsille

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä