Διαδρομή πλοήγησης

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αγνοούν ότι, καλώντας το 112 οπουδήποτε στην Ευρώπη, μπορούν να επικοινωνούν με την αστυνομία, την πυροσβεστική ή το κέντρο άμεσης βοήθειας.

Γνωρίζετε ποιον αριθμό τηλεφώνου μπορείτε να καλέσετε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οπουδήποτε στην ΕΕ; Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την καθιέρωση του αριθμού, μόνο το 25% των Ευρωπαίων γνωρίζει την απάντηση, δηλαδή 112 DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Στην Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων γνώριζαν τον αριθμό 112, αλλά στην Ιταλία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο το 10% ήταν σε θέση να απαντήσει.

Η έρευνα που διενεργήθηκε κατά παραγγελία της ΕΕ αποκαλύπτει επίσης ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επικροτούν τη χρήση ενός ενιαίου αριθμού για επείγοντα περιστατικά σε όλη την Ευρώπη, θεωρούν όμως ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την ενημέρωση του κοινού.

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, η Επιτροπή ζήτησε με επιστολή της από τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαφημίσουν περισσότερο τον αριθμό, υπογραμμίζοντας ότι με τη χρήση του θα σωθούν ζωές και θα περιοριστούν οι σοβαροί τραυματισμοί. Ο αριθμός περιλαμβάνεται ήδη στους τηλεφωνικούς καταλόγους και αναγράφεται στα οχήματα άμεσης επέμβασης των περισσοτέρων κρατών μελών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για το 112. Ορισμένες χώρες οργάνωσαν εκδηλώσεις ώστε το κοινό να ενημερωθεί καλύτερα γι' αυτήν την ανοικτή τηλεφωνική γραμμή. Η Ρουμανία ανέθεσε στην τραγουδίστρια και ηθοποιό Monica Anghel τον ρόλο της ‘πρέσβειρας για το 112,' της οποίας τα καθήκοντα περιλαμβάνουν και επισκέψεις σε σχολεία.

Ένας στους 4 πολίτες της ΕΕ κάλεσε αριθμό έκτακτης ανάγκης την τελευταία πενταετία. Οι μισοί περίπου από αυτούς κάλεσαν τους εθνικούς αριθμούς που λειτουργούν παράλληλα με το 112. Ωστόσο, ο αριθμός αυτών που κάλεσαν το 112 έχει αυξηθεί.

Η γλώσσα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Ένας στους 10 ερωτηθέντες που κάλεσαν το 112 στο εξωτερικό δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε να επικοινωνήσει με τον τηλεφωνητή. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνομιλίες έγιναν στη γλώσσα της χώρας πραγματοποίησης της επίσκεψης, αν και όλοι οι τηλεφωνητές της υπηρεσίας 112 οφείλουν να μιλούν αγγλικά.

Το 112 είναι ανοικτή τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί δωρεάν από κάθε είδους τηλέφωνο, σταθερό ή κινητό. Σας συνδέει με έναν τηλεφωνητή ο οποίος ειδοποιεί αμέσως την κατάλληλη υπηρεσία, δηλαδή αστυνομία, πυροσβεστική ή κέντρο άμεσης βοήθειας.

Περισσότερα για το 112 στη χώρα σας DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Η γωνιά των παιδιών - 112

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι