Навигационна пътека

112 спасява животи в Европа - 11/02/2010

Повечето европейци все още не знаят, че могат да позвънят на 112 от всяка точка в ЕС, за да се свържат с полицията, пожарната или Бърза помощ.

На кой телефонен номер можете да се свържете със службите за спешна помощ от всяка точка на Съюза? Неотдавнашна анкета сочи, че едва 25 % от европейците знаят отговора – 112 DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski – и то близо двадесет години след въвеждането на номера.

В Чешката република, Люксембург, Полша, Словакия и Финландия над 50 % от отговорилите знаят за 112. Но в Италия, Гърция и Обединеното кралство на въпроса са успели да отговорят едва 10 %.

Поръчаната от ЕС анкета показва също, че по-голяма част от европейците подкрепят съществуването на единен номер за спешни повиквания в Съюза, но смятат, че за популяризирането му не е направено достатъчно.

В резултат от анкетата Комисията настоя пред страните от ЕС да популяризират номера по-активно и добави, че това ще помогне за спасяване на човешки животи и намаляване на броя на тежко ранените. Номерът вече фигурира в телефонните указатели и е изписан по колите за спешна помощ в повечето страни.

Анкетата бе публикувана на 11 февруари, определен за „Ден на 112“ в Европа. Някои страни организираха специални прояви за повишаване на осведоменността за горещата линия. Румъния покани певицата и актриса Моника Ангел да бъде неин „посланик за 112“ – роля, включваща посещения на училища.

През последните пет години всеки четвърти гражданин на ЕС се е обаждал на спешен номер. Около половината от обажданията са били на национални номера за спешни обаждания, различни от 112. Но делът на обаждащите се на 112 е нараснал.

Езикът продължава да бъде проблем. 10 % от анкетираните, позвънили на 112 от чужбина, се оплакват от трудности при общуването с оператора. В повечето случаи обажданията са били обработени на езика на чуждата страна. От всички оператори на 112 се изисква да говорят английски.

Номерът за спешни повиквания е безплатен и може да бъде набран от всеки стационарен или мобилен телефон. Той свързва обаждащите се с оператор, който уведомява подходящата служба – полиция, пожарна или Бърза помощ – за злополуката.

Още за 112 във вашата страна DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

112 - детски кът

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки