Sökväg

Maffiaegendomar blir lekplatser och vingårdar - 02/12/2009

Bilar och folk på gata med nedgångna byggnader ©EC

EU stöder utvecklingen i Syditalien genom att finansiera projekt där egendomar som konfiskerats från maffian omvandlas till utbildnings- eller företagscentrum.

Hur straffar man någon som har begått över 100 mord? Och hur bryter man en cirkel av fattigdom och hopplöshet efter år av våld och hot från maffian? Maffiabossen Giovanni Brusca har inte bara fått livstids fängelse. Den italienska polisen har också konfiskerat hans tillgångar.

Livstids fängelse kan vara till viss tröst för maffians offer. Det löser dock inte de underliggande problemen med hög arbetslöshet och fattigdom, som gjort att kriminella fått så stor makt. Den organiserade brottsligheten är ett stort hinder för den ekonomiska utvecklingen i södra Italien – produktiviteten hämmas och investerare skräms bort.

EU har hjälpt Italien att omvandla 50 konfiskerade egendomar till ungdomscentrum, lantgårdsturism och annan verksamhet. Syftet är att skapa nya jobb och ge ungdomar ett alternativ till brott.

Projekten sänder ett tydligt budskap till lokalbefolkningen – det går att bekämpa maffian och starta framgångsrika företag på rätt sida om lagen.

EU har varit med och finansierat ett antal projekt. I Palermo har man på mark som tillhört Giovanni Brusca byggt en lekplats och minnesträdgård för maffians unga offer. Offer som 15-årige Giuseppe Di Matteo, som hölls fången i två år och sedan ströps innan kroppen löstes upp i syra.

I San Marcellino nordväst om Neapel har man byggt ett ungdomscentrum och en ny lokal polisstation på mark som tillhört camorrabossen Giorgio Marano.

Varenda vinflaska som produceras på vingården ”Centopassi” tillägnas ett av maffians offer. Marken där vingården ligger har konfiskerats av Giovanni Genovese, som 2007 sattes i fängelse för utpressning och andra brott.

Sammanlagt har EU avsatt 64 miljoner euro fram till 2013 för att omvandla tidigare maffiaegendomar. Pengarna kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf). Projektet är en del av ett program för säkerhet och utveckling i de fyra syditalienska regionerna Kalabrien, Kampanien, Apulien och Sicilien.

Italien är det land som näst efter Polen och Spanien får mest pengar från EU:s regionsutvecklingsfond. Mellan 2007 och 2013 kommer Italien att få 28,8 miljarder euro. Av dessa kommer 21,9 miljarder från regionalfonden och 6,9 miljarder från Europeiska socialfonden.

Mer om EU:s kamp mot organiserad brottslighet DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar