Navigacijska pot

Zasežene mafijske posesti v dobrih rokah - 02/12/2009

Ulica z zanemarjenimi stavbami ©EU

Evropska unija podpira razvoj južne Italije. Z njenimi sredstvi so bivše mafijske posesti spremenili v izobraževalna in poslovna središča.

Kako kaznovati nekoga, ki je odgovoren za več kot 100 umorov? In kako prekiniti začarani krog revščine in obupa zaradi desetletij mafijskega nasilja in zastraševanja? Zloglasni mafijski šef Giovanni Brusca je bil obsojen na dosmrtno ječo, italijanska policija pa je zasegla njegovo imetje.

Dosmrtni zapor je lahko tolažba za žrtve mafije, vendar ne more rešiti brezposelnosti in revščine, ki je kriminalcem dala tako moč. Organizirani kriminal je glavna ovira za gospodarski razvoj južne Italije, ker zavira učinkovitost gospodarstva in odganja morebitne investitorje.

Evropska unija je pomagala italijanskim oblastem pri preobrazbi 50 zaseženih posesti v izobraževalna in poslovna središča ter središča kmečkega turizma. S tem je pomagala ustvariti nova delovna mesta in mladim dala možnost drugačnega življenja.

Sporočilo lokalnemu prebivalstvu je jasno – v boju proti mafiji smo lahko uspešni in ustvarimo lahko donosna, vendar zakonita podjetja.

V Palermu so posest Giovannija Brusce s sredstvi EU spremenili v otroško igrišče in v spominski park za mlade žrtve mafije. Med njimi je bil tudi Giuseppe Di Matteo, ki je v ujetništvu preživel več kot 2 leti, preden so ga zadavili, njegovo truplo pa raztopili v kislini.

V Kampaniji so zgradili mladinski center za izobraževalne in rekreativne dejavnosti ter novo policijsko postajo na posesti, ki so jo zasegli mafijcu Giorgiu Maranu, enemu od vodij kriminalne združbe Camorra.

Vsaka steklenica vina, ki jo proizvedejo v vinarni „Centopassi“, je posvečena žrtvi mafije. Zasežena posest je bila prej v lasti Giovannija Genoveseja, ki so ga zaprli leta 2007 zaradi izsiljevanja in drugih kriminalnih dejanj.

Skupaj je EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za obdobje 2007–2013 namenila 64 milijonov EUR za spremembo namembnosti bivših mafijskih zemljišč in drugih posesti. Tri četrtine tega denarja bodo namenili razvojnim programom v štirih južnoitalijanskih deželah: Kalabriji, Kampaniji, Apuliji in Siciliji.

Italija je za Poljsko in Španijo tretja glavna prejemnica sredstev EU za regionalni razvoj. V obdobju od 2007 do 2013 bo prejela 28,8 milijard EUR, od tega 21,9 milijard EUR iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 6,9 milijard EUR iz Evropskega socialnega sklada.

Več o ukrepih EU proti organiziranemu kriminalu DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave