Cale de navigare

Proprietăţile confiscate mafiei au o nouă destinaţie - 02/12/2009

Maşini şi oameni pe o stradă cu clădiri dărăpănate ©CE

UE sprijină dezvoltarea regiunii de sud a Italiei, oferind finanţare pentru acţiunile vizând transformarea proprietăţilor mafiei în centre educaţionale şi de afaceri

Ce pedeapsă merită un om care se face vinovat de peste 100 de crime? Şi cum se poate întrerupe şirul lung de neajunsuri şi dureri provocate de ani întregi de violenţă şi intimidare? Autorităţile italiene l-au condamnat pe celebrul mafiot Giovanni Brusca la închisoare pe viaţă şi, în plus, i-au confiscat toată averea.

O astfel de sentinţă poate fi o consolare pentru victimele mafiei, dar ea nu va pune capăt unei situaţii economice marcate de şomaj şi sărăcie care le-a permis unor criminali să devină oameni deosebit de puternici. Crima organizată este un obstacol major în calea dezvoltării economice a regiunii de sud a Italiei (Mezzogiorno), întrucât afectează productivitatea şi îi descurajează pe potenţialii investitori.

UE a ajutat autorităţile italiene să transforme 50 de proprietăţi confiscate în centre educaţionale, unităţi turistice sau de altă natură, pentru a le oferi tinerilor locuri de muncă şi o alternativă viabilă la o viaţă trăită în afara legii.

Aceste proiecte le transmit un mesaj clar locuitorilor din zonă: este posibil să combatem crima organizată şi să punem bazele unor afaceri de succes, în deplină legalitate.

La Palermo, UE a cofinanţat lucrările prin care terenul aparţinând lui Giovanni Brusca a fost transformat în spaţiu de joacă şi parc memorial dedicat victimelor pe care mafia le-a făcut în rândul tinerilor. Tineri ca Giuseppe Di Mateo - sechestrat timp de doi ani, strangulat şi dizolvat în acid.

La Casalesi (Campania), s-a construit un centru educaţional şi recreativ destinat tinerilor, precum şi un nou sediu pentru poliţia locală - ambele pe un teren care i-a fost confiscat lui Giorgio Marano, fost şef al organizaţiei criminale Comorra.

Fiecare sticlă de vin produsă sub marca „Centopassi” îi este dedicată unei victime a mafiei. Terenul pe care se află acum această companie vinicolă i-a aparţinut lui Giovanni Genovese, arestat în 2007 pentru extorcare şi alte activităţi criminale.

În perioada 2007-2013, UE va aloca, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) 64 de milioane de euro pentru activităţi menite să dea o nouă destinaţie proprietăţilor care au aparţinut unor foşti lideri ai mafiei italiene. De trei sferturi din această sumă va beneficia un program destinat să promoveze securitatea şi dezvoltarea celor patru regiuni din sudul Italiei - Calabria, Campania, Puglia şi Sicilia.

Italia este cel de-al treilea beneficiar al fondurilor europene destinate dezvoltării regionale, după Polonia şi Spania. În perioada 2007-2013, Italia va primi 28,8 miliarde de euro - 21,9 miliarde provenind din FEDER şi alte 6,9 miliarde din Fondul social european.

Mai multe despre acţiunile UE de combatere a crimei organizate DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile