Kruimelpad

Inbeslaggenomen maffiabezit nuttig gebruikt - 02/12/2009

Auto's en mensen in een straat met verkrotte gebouwen ©EC

De EU steunt de ontwikkeling van Zuid-Italië door voormalig onroerend goed van de maffia te verbouwen tot onderwijs- en zakencentra.

Hoe straf je iemand die verantwoordelijk is voor meer dan 100 moorden? En hoe kan de spiraal van armoede en wanhoop na jaren van maffiageweld en -intimidatie worden doorbroken? Maffiabaas Giovanni Brusca is niet alleen levenslang achter de tralies gezet, zijn bezittingen zijn ook in beslag genomen.

Levenslange gevangenisstraffen zijn misschien een soort van genoegdoening voor maffiaslachtoffers. Maar zij vormen geen oplossing voor de onderliggende problemen, zoals hoge werkloosheid en armoede, waardoor misdadigers zoveel invloed konden krijgen. De georganiseerde misdaad is een van de grootste obstakels voor de ontwikkeling van de Mezzogiorno, ofwel Zuid-Italië. De misdaad remt de productiviteit en schrikt potentiële investeerders af.

De EU heeft de Italiaanse autoriteiten geholpen 50 inbeslaggenomen panden geschikt te maken voor het onderwijs, plattelandstoerisme en bedrijven. Zo zijn er nieuwe banen geschapen en werd jongeren een alternatief voor de misdaad geboden.

De projecten geven de mensen ter plaatse een duidelijk signaal: het is mogelijk de maffia te bestrijden en succesvolle bedrijven op te zetten die wel legaal zijn.

In Palermo heeft de EU ook meebetaald aan de aanleg van een speeltuin en een tuin op land dat van Giovanni Brusca was, ter nagedachtenis aan jonge maffiaslachtoffers. Jonge slachtoffers als Giuseppe Di Matteo, die ruim twee jaar door de maffia werd vastgehouden en daarna hij gewurgd. Zijn lichaam werd in zuur opgelost.

In Campanië is land in beslag genomen van Giorgio Marano, een voormalige baas van de Camorra. Hierop is een politiebureau gebouwd en een jongerencentrum waar educatieve en vrijetijdsactiviteiten voor jongeren worden georganiseerd.

Elke fles wijn die geproduceerd wordt in de wijnmakerij "Centopassi" is opgedragen aan een slachtoffer van de maffia. Het landgoed is in beslag genomen van Giovanni Genovese, die sinds 2007 gevangen zit wegens afpersing en andere criminele activiteiten.

In totaal heeft de EU voor de periode 2007-2013 zo'n 64 miljoen euro uit het Europees Regionaal Fonds vrijgemaakt voor de herontwikkeling van voormalig maffialand en onroerend goed. Driekwart van dit geld gaat naar een programma voor veiligheid en ontwikkeling in de vier Zuid-Italiaanse regio's Calabrië, Campanië, Apulië en Sicilië.

Na Polen en Spanje is Italië de grootste ontvanger van regionale ontwikkelingssteun van de EU. Tussen 2007 en 2013 ontvangt Italië 28,8 miljard euro waarvan 21,9 miljard euro uit het Europees Regionaal Fonds afkomstig is, en 6,9 miljard euro uit het Europees Sociaal Fonds.

Meer over de EU-actie tegen georganiseerde misdaad DeutschEnglishfrançais.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links