Navigációs útvonal

A maffia elleni küzdelem nyertesei az olasz polgárok - 02/12/2009

Düledező házakkal szegélyezett utcát, helyi lakosokat és autókat ábrázoló fénykép ©EC

Az Európai Unió támogatást biztosít Dél-Olaszország fejlesztésére – az uniós források segítségével a helyi hatóságok oktatási és üzleti központokká alakítják a maffiától elkobzott ingatlanokat.

Milyen büntetés illeti azt a gyilkost, aki több mint 100 embert ölt meg? Hogyan lehet elérni, hogy a maffia erőszakos cselekedetei által éveken át félelemben tartott lakosok ki tudjanak törni a nyomorból és a teljes reményvesztettségből? Az olasz rendőrség tudta a választ: kézre kerítette a hírhedt maffiavezért, Giovanni Bruscát, akit a bíróság életfogytig tartó fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélt.

A maffia áldozatainak vigaszt jelenthet, ha a bűnös haláláig rács mögé kerül. A magas munkanélküliség és a szegénység problémájára azonban, ami a bűnözők malmára hajtja a vizet, a bírósági ítélet nem hoz megoldást. A szervezett bűnözés a gazdasági fejlődés egyik legnagyobb kerékkötője Dél-Olaszországban, mivel bénítóan hat a termelékenységre, és elriasztja a potenciális befektetőket.

Az EU segítséget nyújtott az olasz hatóságoknak ahhoz, hogy 50, maffiától elkobzott ingatlant az oktatás, a falusi turizmus és a vállalkozói tevékenység célját szolgáló épületekké alakítsanak. Az Uniót ennek során az a cél vezérelte, hogy a térségben új munkahelyek jöjjenek létre, és hogy a fiatalok számára ne a bűnözés jelentse a kiutat a nyomorból.

A projektek arról hivatottak meggyőzni a helyi lakosokat, hogy igenis lehet valaki úgy is sikeres az üzleti életben, hogy tiszteletben tartja a törvényt, és szembehelyezkedik a maffiával.

A szicíliai Palermóban az EU társfinanszírozást biztosított ahhoz, hogy a Giovanni Brusca maffiavezértől elkobzott földek helyén a helyi hatóságok játszóteret alakítsanak ki, és díszkertet hozzanak létre a maffia fiatal áldozatainak emlékére. Utóbbiak között említhető például a tizenéves Giuseppe Di Matteo, akit elrablói két éven át fogva tartottak, majd megfojtottak, s akinek holttestét végül a bizonyítékok megsemmisítése céljából savban feloldották.

Campania régió egyik településén oktatási és szabadidős tevékenységeket kínáló ifjúsági központ épült, és új épületbe költözhetett a rendőrkapitányság. A kérdéses telkek korábban Giorgio Marano, a Camorra nevű bűnszervezet egykori fejének birtokát képezték.

A „Centopassi” borgazdaság az általa palackozott borok mindegyikét a maffia által meggyilkolt áldozatok emlékének ajánlja. A gazdaság által megművelt földek egykor Giovanni Genovese tulajdonát képezték. A férfit az olasz állam zsarolásért és más bűncselekményekért 2007-ben bebörtönözte, földjeit pedig elkobozta.

Az Európai Unió összesen 64 millió eurót különített el az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2007–13 közötti költségvetéséből a maffiától elkobzott földek és ingatlanok újrahasznosítására, illetve átalakítására. A pénz háromnegyede azt a programot finanszírozza majd, melynek célja, hogy négy dél-olaszországi régió – Calabria, Campania, Puglia és Szicília – területén javítsa a biztonságot, és elősegítse a fejlesztést.

Lengyelország és Spanyolország után Olaszország a legnagyobb kedvezményezettje a regionális fejlesztés céljára biztosított uniós támogatásnak. 2007 és 2013 között az ország 28,8 milliárd euró értékben jut regionális fejlesztési finanszírozáshoz uniós forrásokból. Ebből 21,9 milliárd eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alap, 6,9 milliárd eurót pedig az Európai Szociális Alap folyósít majd.

További információk arról, mi mindent tesz az EU a szervezett bűnözés ellen DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek