Navigointipolku

Mafian omaisuutta hyötykäyttöön - 02/12/2009

Autoja ja ihmisiä kadulla, jonka varrella on ränsistyneitä taloja © EC

EU tukee Etelä-Italian kehitystä rahoittamalla mafian ennen omistamien kiinteistöjen muuttamista koulutuskeskuksiksi ja liikeyrityksiksi.

Kuinka rangaista ihmistä, joka on vastuussa yli 100 murhasta? Ja kuinka murtaa köyhyyden ja epätoivon kehä, johon mafian harjoittaman väkivallan ja pelottelun vuosina ollaan jouduttu? Kun Italian poliisi sai kiinni pahamaineisen mafiajohtajan Giovanni Bruscan, se samalla myös otti haltuunsa Bruscan omaisuuden.

Kiinnisaatujen mafiajohtajien elinikäiset vankeustuomiot voivat suoda jotain lohtua uhreille, mutta niillä ei ratkaista työttömyyttä eikä köyhyyttä, jotka ovat perimmäisiä ongelmia ja syitä siihen, että rikollisjärjestöistä on tullut niin vahvoja. Järjestäytynyt rikollisuus on merkittävä este Etelä-Italian kehitykselle, koska se sekä haittaa tuottavuutta että pelottaa mahdolliset investoijat pois.

EU on auttanut Italian viranomaisia muuttamaan mafialta takavarikoituja tiloja ja kiinteistöjä maatilamatkailu-, koulutus- ja muiksi liikeyrityksiksi. Siten on voitu perustaa uusia työpaikkoja ja tarjota nuorille vaihtoehto rikolliselle elämäntavalle.

Hankkeiden viesti paikallisille asukkaille on selvä – on mahdollista voittaa mafia ja harjoittaa menestyksekästä liiketoimintaa lain oikealla puolella.

Palermossa EU on myös ollut mukana rahoittamassa Giovanni Bruscalle kuuluneen maan muuttamista leikkipuistoksi ja mafian nuorten uhrien muistopuutarhaksi. Näitä nuoria uhreja oli esimerkiksi Giuseppe Di Matteo, jota Brusca joukkoineen piti vankina yli kaksi vuotta ennen kuin lopulta kuristi hänet kuoliaaksi ja hävitti hänen ruumiinsa hapolla.

Campaniassa on rakennettu Comorran rikollisjärjestön entiseltä johtajalta Giorgio Maranolta takavarikoidulle maalle sekä nuorisotalo että poliisilaitos.

Centopassi-viinitarhan viineillä kunnioitetaan mafian vastaisen taistelun uhreja. Viinitarhan maa kuului aiemmin Giovanni Genoveselle, joka sai vuonna 2007 vankeustuomion kiristyksestä ja muista rikoksista.

Kaiken kaikkiaan EU on varannut 64 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahastosta vuosina 2007–2013 siihen, että mafian hallussa olleita maita ja muuta omaisuutta otetaan uudenlaiseen käyttöön. Tämä on osa laajempaa ohjelmaa, jolla pyritään takaamaan kehityksen edellyttämät turvalliset olot Etelä-Italiassa Calabrian, Campanian, Puglian ja Sisilian alueilla.

Italia on Puolan ja Espanjan jälkeen suurin EU:n aluekehitysrahoituksen saaja. Vuosina 2007–2013 Italian osuus on 28,8 miljardia euroa, josta 21,9 miljardia on peräisin Euroopan aluekehitysrahastosta ja 6,9 miljardia Euroopan sosiaalirahastosta.

Lisää EU:n toimista järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä