Sti

Beslaglagte mafiabesiddelser i en god sags tjeneste - 02/12/2009

Biler og mennesker på gade med forfaldne bygninger ©EF

EU støtter udviklingen af Syditalien, så mafiaens tidligere ejendomme kan omdannes til uddannelses- og erhvervscentre.

Hvordan straffer man en mand med over 100 mord på samvittigheden? Og hvordan bryder man ud af den onde cirkel med fattigdom og fortvivlelse, som mafiaen har skabt med årtiers vold og trusler? Ud over at sende den berygtede mafiaboss Giovanni Brusca i fængsel på livstid har det italienske politi også beslaglagt alle hans ejendele.

Livslange fængselsdomme kan måske være en trøst for mafiaens ofre, men de løser ikke de grundlæggende problemer med høj arbejdsløshed og fattigdom, som har gjort det muligt for de kriminelle at opnå så stor magt. Organiseret kriminalitet er en væsentlig hindring for den økonomiske udvikling i det sydlige Italien, fordi den lægger en dæmper på produktiviteten og afskrækker mulige investorer.

EU har hjulpet Italien med at omdanne 50 beslaglagte mafiaejendomme til undervisningsformål, bondegårdsturisme og andre erhverv. På den måde skabes der job, og unge mennesker får et alternativ til at blive kriminelle.

Projekterne sender et klart budskab til de lokale – det kan lade sig gøre at slå ned på mafiaen og opbygge en succesrig virksomhed, der holder sig inden for lovens rammer.

I Palermo har EU også været med til at finansiere ombygningen af en ejendom, der tilhørte Giovanni Brusca. Nu er området en legeplads og en mindehave for unge ofre for mafiaen. Et af disse unge ofre var Giuseppe Di Matteo, som blev holdt fanget i over to år, før han blev kvalt, og hans krop blev opløst i syre.

I provinsen Campania er der bygget et uddannelses- og fritidscenter for unge, og den nye lokale politistation ligger på en grund, der havde tilhørt Giorgio Marano. Han er tidligere chef for den mafiagruppe, der kaldes camorraen.

Hver flaske, der fremstilles på vingården "Centopassi", er tilegnet et af mafiaens ofre. Gården ligger på en grund, der tidligere tilhørte Giovanni Genovese, som i 2007 blev sendt i fængsel for afpresning og andre forbrydelser.

EU har i alt øremærket 64 millioner euro (næsten 500 millioner kroner) til ombygningen af tidligere mafiabesiddelser og anden ejendom inden for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) i 2007-2013. Projektet indgår i et sikkerheds- og udviklingsprogram for i de fire syditalienske regioner Calabria, Campania, Puglia og Sicilien.

Italien er tredjestørste modtager af EU-støtte til regionaludvikling, kun overgået af Polen og Spanien. Mellem 2007 og 2013 modtager landet 28,8 milliarder euro (ca. 200 milliarder kroner). Heraf kommer 21,9 milliarder euro (ca. 150 milliarder kroner) fra EFRU og 6,9 milliarder euro (ca. 50 milliarder kroner) fra Den Europæiske Socialfond.

Mere om EU's indsats mod organiseret kriminalitet DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links