Навигационна пътека

Използване на конфискувани от мафията имоти за благородни цели - 02/12/2009

Коли и хора на улица с порутени къщи ©ЕО

ЕС подпомага развитието на южна Италия, като финансира преустройството на бивши мафиотски имоти в образователни и бизнес центрове.

Как се наказва някой, който е отговорен за над 100 убийства? И по какъв начин се прекъсва цикъла на бедност и отчаяние, установен с години на насилие и заплахи от страна на мафията? Освен че вкара в затвора до живот известния мафиотски бос Джовани Бруска, италианската полиция конфискува и неговото имущество.

Доживотните присъди могат да бъдат успокоение за жертвите на мафията, но не решават по-дълбоките проблеми на висока безработица и бедност, позволили на престъпниците да добият такава голяма власт. Организираната престъпност е основна пречка пред икономическото развитие на регионите в южна Италия, тъй като спъва производителността и отблъсква потенциалните инвеститори.

ЕС помогна на италианските власти да преустроят 50 конфискувани имота в образователни центрове, места за селскостопански туризъм и други стопански обекти, чрез които се създават нови работни места и се предлага алтернатива на младите хора, различна от престъпния живот.

Посланието на проектите за местното население е ясно - възможно е да се борим с мафията и да осъществяваме успешни бизнес проекти на страната на закона.

В Палермо ЕС съфинансира и работата по преустройството на земя, принадлежала на Джовани Бруска, в игрище и градина в памет на младите жертви на мафията, като например Джузепе Ди Матео, държан 2 години в плен, след което удушен преди тялото му да бъде разложено в киселина.

В Кампания, на земя, конфискувана от бившия бос на престъпната организация Камора Джорджо Марано, бяха построени младежки център, предлагащ образователни и развлекателни дейности за млади хора, и нов местен полицейски участък.

Всяка бутилка произведена във винарната „Чентопаси“ е посветена на жертва на мафията. Земята, на която се намира винарната, е иззета от Джовани Дженовезе, осъден на затвор през 2007 г. за изнудване и други престъпни дейности.

В рамките на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) за 2007-2013 г. ЕС е определил обща сума от 64 млн. евро за преустройството на бивши мафиотски земи и имоти. Три четвърти от сумата ще бъде използвана за програмата „Сигурност за развитие“ в четирите региона в южна Италия - Калабрия, Кампания, Апулия и Сицилия.

Италия е третият най-голям бенефициент на европейско финансиране за регионално развитие след Полша и Испания. За периода 2007—2013 г. Италия ще получи 28,8 млрд. евро, от които 21,9 млрд. евро от ЕФРР и 6,9 млрд. евро от Европейския социален фонд.

Повече за действията на ЕС за борба с организираната престъпност DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки