Kruimelpad

Lobby onder de loep - 28/10/2009

Lobbyisten in het EU-parlement © Reporters

Verslag: Register van belangenvertegenwoordigers verandert ondernemingscultuur

Om het EU-besluitvormingsproces doorzichtiger te maken heeft de Commissie sinds 2008 een register van organisaties die het EU-beleid proberen te beïnvloeden.

Uit de eerste jaarlijkse evaluatie Deutscheesti keelEnglishfrançais blijkt dat zich al 2100 organisaties en afzonderlijke personen vrijwillig hebben ingeschreven en dat dit aantal nog verder zal toenemen. Bemoedigend is dat vooral organisaties zich hebben ingeschreven in plaats van individuele lobbyisten.

Sommigen willen registratie verplicht stellen. Maar volgens het rapport is daar geen reden toe, gezien de grote respons tot dusver.

In de jaren 1990 werden tal van regelgevingstaken geleidelijk van de afzonderlijke EU-landen overgedragen op de EU. Dat heeft voor een toevloed van lobbyisten gezorgd. In 2000 hadden zich in Brussel naar schatting al 2600 belangengroepen gevestigd.

Europees commissaris Siim Kallas zegt dat het register de ondernemingscultuur van de Commissie heeft veranderd. EU-ambtenaren denken nu twee keer na voor ze toestemmen in een bijeenkomst met niet ingeschreven belangenvertegenwoordigers. En sommige afdelingen hebben niet ingeschreven organisaties uit hun database geschrapt of soortgelijke stappen gezet.

Maar niet iedereen is gelukkig met het register. Vele advocatenbureaus en denktanks hebben het geboycot. Advocaten zijn bang dat het de privacy van hun cliënten in het gedrang brengt, terwijl denktanks vinden dat hun werk niet als lobbyen mag worden gezien. De Commissie hoopt deze bezwaren weg te nemen door een duidelijker taalgebruik en de invoering van een aparte categorie voor denktanks. Ze zal ook de regels voor de publicatie van financiële gegevens herzien om de transparantie te verbeteren.

Inschrijvers moeten opgeven hoeveel zij aan hun lobbyactiviteiten uitgeven en moeten beloven zich in hun contacten met Commissiemedewerkers aan een gedragscode te houden. Tot nog toe zijn er 10 klachten ingediend, waarvan er maar één tot een sanctie, een tijdelijke schorsing, heeft geleid.

De Commissie is nu van plan om samen met het Parlement een register op te zetten. De twee instellingen hebben nu al een gezamenlijke webpagina die toegang tot hun respectieve registers biedt.

Naar het register van belangenvertegenwoordigers

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links