Navigációs útvonal

Lobbitevékenység az Európai Uniónál - 28/10/2009

Lobbisták az Európai Parlamentben © Reporters

Az uniós érdekképviseleti nyilvántartásról készült jelentés szerint a nyilvántartás változásokat hozott a szervezeti kultúrában.

A Bizottság az uniós döntéshozatalt átláthatóbbá tenni hivatott szélesebb körű intézkedéseinek keretében 2008-ban érdekképviseleti nyilvántartást hozott létre. Az „érdekképviselet” kifejezés mindazon szervezeteknek átfogó megnevezése, amelyek a döntéshozatal befolyásolására törekednek.

Az önkéntességen alapuló nyilvántartás első éves felülvizsgálata Deutscheesti keelEnglishfrançais nyomán készült jelentésből kiderül, hogy a regisztrált szervezetek és személyek száma már 2100 felett van, és továbbra is növekszik. Bíztató jel, hogy a regisztráltak túlnyomó többsége szervezet.

A jelentés beszámol arról is, hogy a lobbitevékenység szabályozására irányuló törekvések támogatói közül néhányan a nyilvántartás kötelezővé tételét szorgalmazzák. A jelentés szerint azonban az eddig tapasztalt részvételi arányt tekintve erre nincs szükség.

Az 1990-es években több szabályozási feladat az egyes tagállamoktól átkerült az EU intézményeinek hatáskörébe. Ennek nyomán a lobbisták is megjelentek az uniós intézményeknél: 2000-ben a Brüsszelben tevékenykedő érdekképviseletek száma már 2600 körül volt.

Siim Kallas biztos szerint a nyilvántartás megváltoztatta a Bizottság szervezeti kultúráját. Az EU tisztviselői kétszer is meggondolják, hogy találkozzanak-e a nyilvántartásban nem szereplő érdekképviselőkkel, egyes uniós szervezeti egységek pedig törölték adatbázisukból a nem regisztrált szervezeteket, illetve más hasonló lépéseket tettek.

Mindezek ellenére nem mindenki elégedett a nyilvántartással, így sok ügyvédi iroda és agytröszt bojkottálja. Az ügyvédek úgy érzik, hogy a nyilvántartás sérti az ügyfelekkel szembeni titoktartási kötelezettségre vonatkozó szabályaikat, az agytrösztök (az európai politika kutatási szervezetei) pedig arra hivatkoznak, hogy tevékenységük nem minősül lobbizásnak. A Bizottság reméli, hogy ezek a problémák megoldódnak, ha a nyilvántartás nyelvhasználatát egyértelműsíti, illetve az agytrösztöknek külön kategóriát hoz létre. Az uniós intézmény az átláthatóság javítása érdekében a pénzügyi beszámolóra vonatkozó szabályokat is felül kívánja vizsgálni.

A regisztrálóknak meg kell adniuk, mennyit költenek érdekképviseleti tevékenységre, és vállalniuk kell, hogy a Bizottság tisztviselőivel való kapcsolataikban betartják az irányadó magatartási kódex előírásait. Eddig mindössze 10 esetben került sor panasztételre, és ezen ügyek közül csak egy végződött szankcióval – a nyilvántartásból való ideiglenes kizárással.

A Bizottság most azt tervezi, hogy a Parlamenttel közös nyilvántartást hoz létre. A két intézmény már elindított egy olyan közös honlapot, ahonnan mindkettejük érdekképviseleti nyilvántartása elérhető.

Az érdekképviseleti nyilvántartás megtekintése

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek