Navigointipolku

EU-lobbarit suurennuslasin alla - 28/10/2009

Lobbareita EU-parlamentin tiloissa © Reporters

Edunvalvojien rekisteröityminen on muuttanut toimintakulttuuria EU-elimissä.

EU:n päätöksenteon avoimuutta on viime vuosina lisätty monilla uudistuksilla. Yksi niistä on vuonna 2008 perustettu edunvalvojien rekisteri, johon EU:n politiikkaan vaikuttamaan pyrkivät järjestöt ja lobbarit voivat vapaaehtoisesti kirjata tietonsa.

Rekisterin toimintaa on nyt arvioitu ensimmäisessä vuosiraportissa Deutscheesti keelEnglishfrançais . Sen mukaan rekisteriin on tähän mennessä ilmoittautunut noin 2 100 organisaatiota tai henkilöä, ja määrä kasvaa koko ajan. Valtaosa rekisteröityneistä on organisaatioita.

Joillakin tahoilla on vaadittu lobbareiden tiukempaa valvontaa ja rekisteröitymisen muuttamista pakolliseksi, mutta raportissa sitä ei pidetä tarpeellisena, koska järjestelmä näyttää toimivan hyvin myös vapaaehtoispohjalta.

Komission hallinnosta vastaavan komissaarin Siim Kallasin mukaan rekisteri on jo muuttanut toimintakulttuuria komissiossa. EU-virkamiehet ovat alkaneet harkita entistä tarkemmin, suostuvatko tapaamaan lobbareita, jotka eivät ole antaneet tietojaan rekisteriin. Jotkut EU:n yksiköt ovat myös poistaneet tällaiset organisaatiot tietokannoistaan tai muuten luopuneet yhteistyöstä niiden kanssa.

Rekisteri on kuitenkin herättänyt myös vastustusta. Monet lakiasiaintoimistot ja tutkimuslaitokset ovat boikotoineet sitä, sillä oikeusalan ammattilaiset pelkäävän sen rikkovan salassapitosääntöjä ja tutkimuslaitokset eivät pidä toimintaansa lobbauksena. Komissio pyrkii ratkaisemaan asian selventämällä rekisterin kieliasua ja luomalla rekisteriin erillisen luokan tutkimuslaitoksia varten. Avoimuuden lisäämiseksi se aikoo myös uudistaa taloudellisten tietojen julkistamissääntöjä.

Rekisteröitymisen yhteydessä edunvalvojan on ilmoitettava, kuinka paljon varoja se käyttää lobbaukseen ja sitouduttava noudattamaan menettelysääntöjä asioidessaan komission henkilöstön kanssa. Tähän mennessä rekisterin sääntöjen rikkomisesta on tehty vain kymmenen valitusta, ja niistä vain yksi on johtanut rangaistukseen eli edunvalvojan väliaikaiseen poistamiseen rekisteristä.

Komissio suunnittelee nyt yhteisen rekisterin perustamista Euroopan parlamentin kanssa. Näillä toimielimillä on jo yhteinen verkkosivu, jonka kautta pääsee tutustumaan niiden nykyisiin rekistereihin.

Monien alojen sääntely siirtyi 1990-luvulla asteittain yksittäisten EU-maiden harteilta EU:n toimielinten vastuulle. Samalla lobbareiden ammattikunta aloitti aktiivisen vaikuttamisen EU:n suuntaan. Vuonna 2000 arviolta 2 600 edunvalvojayhteisöllä oli toimisto Brysselissä.

Tutustu edunvalvojien rekisteriin

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä