Navigacijska pot

Skupni standardi in večja učinkovitost azilnega postopka - 21/10/2009

Iskalci azila v vrsti © ES

Novi predpisi naj bi odpravili „loterijo“ pri iskanju azila.

Evropska unija spreminja predpise o tem, kdo je upravičen do azila in kako države odločajo o tem.

S spremembo predpisov bi zagotovili visoko raven zaščite za žrtve preganjanja, preprečili goljufije in dosegli doslednejšo uporabo zakonodaje po vsej EU. Trenutno so med državami velike razlike glede števila azilantov, ki jih sprejmejo.

Iskanje azila v Evropi je pogosto podobno loteriji vendar s hujšimi posledicami. Neuspešnim kandidatom grozita izgon in morebitni pregon v domači državi.

EU si je v zadnjem desetletju prizadevala za standardizacijo azilnega postopka, vendar se možnosti za pridobitev azila med državami zelo razlikujejo.

Tako bi čečenski državljan denimo v nekaterih državah skoraj zagotovo dobil azil, v drugih pa sploh ne. Enako bi se godilo iraškemu.

Mnogi begunci zato potujejo prek vse Evrope, da bi prišli do države, v kateri imajo več možnosti za pridobitev azila. Tako iskanje najboljših pogojev za pridobitev azila je nezakonito, saj bi morali iskalci azila vložiti prošnjo za azil v prvi državi EU, v katero pripotujejo.

Obstoječi predpisi EU dajejo državam EU preveč svobode. S predpisi, ki jih predlaga Evropska komisija, bi bilo manj možnosti različnih razlag, postopek preverjanja izpolnjevanja pogojev pa bi se skrajšal. Države EU bi morale postopek zaključiti v šestih mesecih od vložitve prošnje.

Begunci so opredeljeni kot ljudje, ki bežijo pred verskim, narodnostnim ali političnim preganjanjem. Po mednarodnem pravu imajo pravico do zaščite, četudi v EU vstopijo nezakonito.

Države EU so privlačne za iskalce azila. V letu 2008 je bilo vloženih skoraj 240 000 prošenj za azil. Obravnavanih je bilo 193 690 novih prošenj, od teh so jih zavrnili 73 %.

Večina prosilcev je bila iz Iraka, Rusije, Somalije, Srbije in Afganistana - v tem vrstnem redu.

Največ prošenj je prejela Francija (41 800) in nato Združeno kraljestvo, Nemčija, Švedska, Grčija, Belgija in Nizozemska. Največ prosilcev za azil na prebivalca imata Malta in Ciper.

Nove zakonodajne predloge bosta zdaj obravnavala Svet in Evropski parlament.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave