Cale de navigare

Azil: norme comune şi eficienţă maximă - 21/10/2009

Solicitanţi de azil la coadă © CE

Comisia propune noi reglementări pentru a pune capăt „loteriei cererilor de azil”

UE îşi revizuieşte reglementările referitoare la persoanele îndreptăţite să primească azil şi la criteriile pe care statele membre trebuie să le respecte în luarea deciziei de acordare a acestuia.

Propunerea este menită să garanteze o protecţie mai mare victimelor persecuţiilor, să prevină frauda şi să asigure o aplicare mai strictă a legislaţiei în UE. În prezent, există mari disparităţi la nivelul procentajelor naţionale de acceptare a cererilor înaintate de refugiaţi.

A cere azil în Europa este, adesea, ca şi cum ai juca la loterie, doar că miza este mult mai mare. Candidaţii cărora li se respinge cererea sunt deportaţi, iar în cazul în care au nevoie de protecţie, există posibilitatea să se confrunte cu şi mai multe persecuţii la întoarcerea acasă.

În ciuda eforturilor pe care UE le-a depus în ultimii zece ani pentru standardizarea procedurilor de azil, şansele de reuşită ale solicitanţilor variază încă foarte mult şi depind de ţara care le prelucrează cererea.

Statisticile arată că şansele unui cecen de a primi statutul de refugiat sunt foarte mari în anumite ţări, dar aproape egale cu zero în altele. Situaţia este valabilă şi pentru cetăţenii irakieni.

Aşa se explică de ce mulţi refugiaţi călătoresc prin Europa pentru a ajunge într-o ţară în care au şanse mai mari să li se acorde drept de şedere. Această „deplasare transfrontalieră”, cunoscută sub numele de „asylum shopping” (introducerea mai multor cereri de azil), este ilegală. Legislaţia în domeniu prevede că azilanţii trebuie să îşi depună cererea de azil în prima ţară din UE în care ajung.

S-a constatat că normele europene în vigoare lasă prea multe aspecte la latitudinea statelor membre. Reglementările elaborate de Comisie vor fi mai clare şi vor accelera procesul de examinare a cererilor de azil. Statele membre vor trebui să pună la punct procedurile în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a noilor norme.

Termenul „refugiaţi” desemnează acele persoane care îşi părăsesc ţara din cauza persecuţiilor de natură religioasă, etnică sau politică la care sunt supuse. Potrivit legislaţiei internaţionale, au dreptul la protecţie, chiar dacă intră ilegal pe teritoriul Uniunii.

UE constituie o destinaţie de interes major pentru solicitanţii de azil, înregistrând aproape 240 000 de cereri numai în 2008. Dintre acestea, au fost analizate 193 690, 73% fiind respinse.

Majoritatea solicitanţilor provin, în ordine, din Irak, Rusia, Somalia, Serbia şi Afganistan.

Primul loc în topul preferinţelor acestora este ocupat de Franţa (cu 41 800 de cereri), urmată de Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Suedia, Grecia, Belgia şi Ţările de Jos. Malta şi Cipru au înregistrat cel mai mare număr de solicitanţi pe cap de locuitor.

Propunerile vor fi înaintate Consiliului şi Parlamentului în vederea analizării şi aprobării.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile